Dzisiaj będzie szparagowo, jednak tym razem niebanalnie. Nie są to szparagi w sosie, ani szparagi grillowane, ani zupa szparagowa. To oryginalny i wyjątkowo smaczny przepis, który wygrzebałam w jakiejś starej gazecie kulinarnej. Jest to troszkę pracochłonny przepis, jednak uważam, że warto się wysilić!
Szparagi z szynką w cieście
ilość porcji: 2
____________
20 zielonych szparagów
1 łyżeczka masła
szczypta soli i cukru
10 dużych plastrów gotowanej szynki
CIASTO:
1 jajo
1/3 szklanki białego wina
4 łyżki mąki razowej lub zwykłej
SOS:
1 cytryna
2 łyżki posiekanej natki
150 g jogurtu naturalnego greckiego
sól, biały pieprz
olej do głębokiego smażenia
____________
Jogurt mieszam z natką, posiekaną skórką cytrynową, doprawiam solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Odstawiam do lodówki.
Szparagi skracam o ok. 2 cm, kroję na 2 połowy. Do tego dania wykorzystam tylko górne części. Dolne można ugotować i użyć m.in. do sałatki.
W rondlu gotuję wodę z masłem solą i cukrem. Wrzucam szparagi, gotuję przez ok. 5 minut, a następnie hartuję w zimnej wodzie i osuszam.
Żółtko mieszam z winem i mąką, odstawiam na 5 minut, a następnie dodaję ubite na sztywno białko.
Szparagi owijam szynką (duże plastry kroję na pół) i zanurzam w cieście. Smażę porcjami w głębokim tłuszczu na złoty kolor.
Po usmażeniu dokładnie osączam na bibule i podaję ciepłe z sosem jogurtowym.
Jaki fajny pomysł! Szparagi są pyszne, szczególnie lubię zielone. Nie jadłam jeszcze w takim wydaniu. Zwykle po prostu je gotuję i do tego jajeczko sadzone:).
OdpowiedzUsuńPodobają mi się te z szynką:)
Pozdrowienia.
Muszą być świetne! Oryginalny sposób na szparagi:)
OdpowiedzUsuń