Za oknem błękitne niebo, aż kusi aby przygotować lekki obiad i podać go w ogrodzie. Ten przepis doskonale wpasuje się w słoneczną konwencję, jako dodatek do grillowanego drobiu. Trzy podstawowe składniki, które dobrze znamy: ogórek, feta i skórka cytrynowa, w tym wydaniu uzyskują zupełnie nowy wymiar!
No i na jej zrobienie wystarczy 5 minut!
Sałatka z ogórka, fety i skórki cytrynowej
ilość porcji: 4
____________
2 duże ogórki
100 g sera feta
1 cytryna
kilka gałązek koperku
4 łyżki oliwy extra virgine
sól
świeżo mielony pieprz (najlepiej biały lub kolorowy)
____________
Ogórki myję i kroję w cienkie plastry.
Cytrynę dokładnie szoruję i ścieram skórkę.
Na talerzykach układam plastry ogórka, posypuję pokruszoną fetą, skórką cytrynową oraz koperkiem.
Sałatkę skrapiam oliwą, sokiem z cytryny, posypuję solą (ostrożnie, bo feta jest bardzo słona) oraz pieprzem.
Fajny pomysł! Zastosuję!
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawa sałatka. Muszę spróbować. Lubię takie smakowe nowości:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam.
Świetny pomysł np. na rodzinny obiad, gdy przygotowuję często jedno pracochłonne danie i reszta to szybkie, proste dodatki, a chciałabym, by były też efektowne :)
OdpowiedzUsuńCo tam słychać? :)
OdpowiedzUsuń