sobota, 23 czerwca 2012

Ogórek + feta + cytryna


Za oknem błękitne niebo, aż kusi aby przygotować lekki obiad i podać go w ogrodzie. Ten przepis doskonale wpasuje się w słoneczną konwencję, jako dodatek do grillowanego drobiu. Trzy podstawowe składniki, które dobrze znamy: ogórek, feta i skórka cytrynowa, w tym wydaniu uzyskują zupełnie nowy wymiar!
No i na jej zrobienie wystarczy 5 minut!


Sałatka z ogórka, fety i skórki cytrynowej

ilość porcji: 4
____________ 

2 duże ogórki
100 g sera feta
1 cytryna
kilka gałązek koperku
4 łyżki oliwy extra virgine
sól
świeżo mielony pieprz (najlepiej biały lub kolorowy)
____________ 

Ogórki myję i kroję w cienkie plastry. 
Cytrynę dokładnie szoruję i ścieram skórkę.
Na talerzykach układam plastry ogórka, posypuję pokruszoną fetą, skórką cytrynową oraz koperkiem. 
Sałatkę skrapiam oliwą, sokiem z cytryny, posypuję solą (ostrożnie, bo feta jest bardzo słona) oraz pieprzem.

4 komentarze:

  1. Fajny pomysł! Zastosuję!

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo ciekawa sałatka. Muszę spróbować. Lubię takie smakowe nowości:)
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetny pomysł np. na rodzinny obiad, gdy przygotowuję często jedno pracochłonne danie i reszta to szybkie, proste dodatki, a chciałabym, by były też efektowne :)

    OdpowiedzUsuń