niedziela, 12 września 2010

Chleb pszenny na żytnim zakwasie

Długo szukałam takiego przepisu. Chleb miał być oczywiście smaczny i pachnący. Miał być też chrupiący z zewnątrz, ale lekko wilgotny wewnątrz. Miał długo zachowywać świeżość,  no i przynajmniej w części być z grubo mielonej mąki, żeby było zdrowo. No i udało się! Tutaj sekretem jest użycie żytniego zakwasu do wypieku chleba pszennego.






















Chleb pszenny na żytnim zakwasie
ilość porcji: duży bochen
____________

Zaczyn:
100 g zakwasu żytniego
140 ml wody
140 g mąki żytniej chlebowej (typ 720)

Ciasto właściwe:
500 ml wody
800 g mąki pszennej chlebowej (typ 850)
200 g mąki pszennej graham (typ 1850)
1 łyżeczka suszonych drożdży
2 łyżeczki soli
2 łyżki oleju /ja używam z pestek winogron/

koszyk do wyrastania chleba
____________

Wieczorem przygotowuję zaczyn mieszając podane składniki w miseczce, przykrywam folią i odstawiam w temperaturze pokojowej do rana.

Rano dodaję pozostałe składniki i zagniatam ciasto (ja robię to w maszynie do chleba, ale można także ręcznie lub mikserem). Pozostawiam na 1 godzinę do wyrośnięcia.
Po wyrośnięciu zagniatam je ponownie, formuję okrągły bochenek, przekładam do koszyczka rozrostowego obsypanego mocno mąką, przykrywam ściereczką i odstawiam na pół godziny w ciepłe miejsce.
Bochenek wykładam na blachę do pieczenia, zdejmując koszyczek w ostatniej chwili (wtedy zachowa zwarty kształt). Wierzch chleba można naciąć ostrym nożem, a najlepiej żyletką.

Rozgrzewam piekarnik do 230 stopni, wkładam blaszkę z chlebem i spryskuję wnętrze piekarnika wodą (można do tego przeznaczyć spryskiwacz do kwiatów). Piekę 15 minut, a następnie zmniejszam temperaturę do 200 stopni i piekę kolejne 30 minut. Po wyjęciu z piekarnika studzę na kratce.
 
P.S. Koszyczki rozrostowe (koszyki do wyrastania chleba) można kupić na allegro już za kilkanaście złotych. Świetnie sprawdzają się przy wypiekaniu dużych bochenków.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz