wtorek, 14 września 2010

Makaron z tuńczykiem

Dania z makaronem mają tę ogromną zaletę, że przygotowuje się je dość szybko. Jednak ta wersja jest wręcz błyskawiczna. Tutaj naprawdę wystarczy 10 minut i obiad gotowy! Wystarczy tylko mieć pod ręką kapary i tuńczyka w puszce, no i oczywiście makaron! Ja lubię w tej potrawie najbardziej świderki, bo idealnie oblepiają się tuńczykowym sosem. A do tego wystarczy już tylko prosta sałatka, np. pomidory polane dobrą oliwą. 





















Makaron z tuńczykiem
ilość porcji: 4-6
czas przygotowania: do 30 minut

przepis pochodzi ze strony Kwestia Smaku
____________

400 g makaronu (np. świderki)
2 puszki tuńczyka w sosie własnym lub oleju
4 łyżki drobnych kaparów w zalewie
1 cebula
1 łyżka siekanego świeżego oregano lub 1 łyżeczka suszonego
3 łyżki oliwy extra virgin
2/3 szklanki śmietanki 30%
sól
świeżo zmielony czarny pieprz
ew. tarty parmezan
____________

Makaron gotuję al dente w osolonej wodzie, odcedzam.

Na patelni na oliwie podduszam drobno pokrojoną cebulę.
Dodaję kapary, tuńczyka z oliwą (możemy też część oliwy odlać), chwilę podgrzewam.

Na sam koniec dodaję śmietankę oraz ugotowany makaron.

Doprawiam solą, czarnym pieprzem i oregano, posypuję tartym parmezanem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz