wtorek, 14 września 2010

Jabłuszka pieczone z migdałami

Kiedy dzisiaj rano na targu zobaczyłam te maleńkie jabłuszka, od razu wiedziałam co z nich wyczaruję. Zapiekane aromatyczne jabłuszka, ociekające słodkim sosem ... a za oknem znowu deszcz.


























Jabłuszka pieczone z migdałami
ilość porcji: 4
____________

8 małych jabłuszek (o średnicy ok. 5-6 cm)
1 łyżka masła
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżka brązowego cukru
garść płatków migdałowych
1/2 szklanki soku pomarańczowego
____________

Jabłka obieram, przepoławiam i wydrążam gniazda nasienne.

Naczynie do zapiekania smaruję masłem i układam w nim połówki jabłek przecięciem do góry.

Do każdej połówki jabłka wkładam kawałeczek masła. Owoce posypuję cukrem, cynamonem i płatkami migdałów. Skrapiam wszystko sokiem z pomarańczy.

Zapiekam bez przykrycia przez 20-30 minut w 180 stopniach, kilkakrotnie polewając powstającym sosem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz