środa, 15 września 2010

Zupa grzybowa z kaszą


To moja ulubiona zupa grzybowa. Jej zrobienie zajmuje chwilkę, za to jest bardzo proste. Używam do jej zrobienia świeżych lub mrożonych grzybów. Kiedy czasami po powrocie z lasu nie mam już siły do gotowania lub suszenia grzybów, czyszczę je tylko pędzlem, większe kroję na kilka części i zamrażam. Wg książki pt. "Co i jak zamrażać" takie surowe mrożone grzyby można przechowywać do 1 miesiąca. Grzyby smażone lub blanszowane przechowujemy w zamrażarce do 3 miesięcy.


Zupa grzybowa z kaszą

ilość porcji: 3-4
____________

2 szklanki świeżych lub mrożonych grzybów pokrojonych w niezbyt małe kawałki
1 duża cebula
3 łyżki oleju
1 litr bulionu
100 g kaszy jęczmiennej
sól
pieprz
2 łyżki kwaśnej gęstej śmietany
natka
____________

Cebulę drobno siekam, podsmażam na oleju aż lekko się zezłoci.

Wrzucam grzyby i smażę na mocnym ogniu przez ok. 10 minut. 

Wlewam bulion, gotuję przez 15 minut, następnie dodaję kaszę i gotuję kolejne 15 minut.

Zupę zdejmuję z ognia i po chwili mieszam ze śmietaną.

Na koniec doprawiam solą i dodaję dużo natki.

Kasza bardzo pęcznieje, więc zupę można ew. rozrzedzić wodą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz