To moja ulubiona zupa grzybowa. Jej zrobienie zajmuje chwilkę, za to jest bardzo proste. Używam do jej zrobienia świeżych lub mrożonych grzybów. Kiedy czasami po powrocie z lasu nie mam już siły do gotowania lub suszenia grzybów, czyszczę je tylko pędzlem, większe kroję na kilka części i zamrażam. Wg książki pt. "Co i jak zamrażać" takie surowe mrożone grzyby można przechowywać do 1 miesiąca. Grzyby smażone lub blanszowane przechowujemy w zamrażarce do 3 miesięcy.
Zupa grzybowa z kaszą
ilość porcji: 3-4
____________
2 szklanki świeżych lub mrożonych grzybów pokrojonych w niezbyt małe kawałki
1 duża cebula
3 łyżki oleju
1 litr bulionu
100 g kaszy jęczmiennej
sól
pieprz
2 łyżki kwaśnej gęstej śmietany
natka
____________
Cebulę drobno siekam, podsmażam na oleju aż lekko się zezłoci.
Wrzucam grzyby i smażę na mocnym ogniu przez ok. 10 minut.
Wlewam bulion, gotuję przez 15 minut, następnie dodaję kaszę i gotuję kolejne 15 minut.
Zupę zdejmuję z ognia i po chwili mieszam ze śmietaną.
Na koniec doprawiam solą i dodaję dużo natki.
Kasza bardzo pęcznieje, więc zupę można ew. rozrzedzić wodą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz