Fantastyczny przepis na szybkie danie z makaronu. W moim domu jest to jeden z awaryjnych przepisów, bo na ogół wszystkie składniki mam pod ręką, a przygotowanie zajmuje zaledwie kilkanaście minut.
Makaron z wędzonym łososiem i orzechami włoskimi
ilość porcji: 2
przepis pochodzi ze strony Kwestia Smaku
____________
150 g makaronu (ja lubię razowe wstążki)
150 g łososia wędzonego
4 orzechy włoskie
1/2 cebuli
2 ząbki czosnku
kilka kaparów
4 łyżki śmietanki np. 18%
sól i świeżo zmielony czarny pieprz
4 łyżki oliwy
5 łyżek białego wina
świeża bazylia
____________
W rondlu rozgrzewam oliwę, dodaję posiekaną drobno cebulę i czosnek, a także orzechy. Podgrzewam przez 2-3 minuty na słabym ogniu.
Dodaję wino i chwilę gotuję.
Plastry łososia kroję w niewielkie kawałki, dodaję do sosu i bardzo delikatnie mieszam. Dodaję kapary i podgrzewam przez kolejne kilka minut.
Teraz dolewam śmietankę i wrzucam poszarpane liście bazylii.
Doprawiam solą i świeżo zmielonym pieprzem.
Do rondla wrzucam ugotowany makaron, mieszam delikatnie z sosem.
Podaję z sałatą i kieliszkiem białego wina!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz