niedziela, 5 grudnia 2010

Śliwki pod razową kruszonką


Doskonały przepis na szybki zimowy deser! Przygotowanie zajmuje dosłownie dwie minuty! Kiedy za oknem zawieja, nic lepiej nas nie ukoi, jak zapach cynamonu rozchodzący się po domu, a na talerzyku gorące śliwki z chrupiącą posypką! 


Śliwki pod razową kruszonką

ilość porcji: 4
____________

400 – 500 g śliwek (mogą być mrożone)

KRUSZONKA:
1/2 szklanki płatków owsianych
1/4 szklanki mąki razowej
1/3 szklanki brązowego cukru
garść posiekanych orzechów włoskich
1 łyżeczka cynamonu
50 g masła + masło do wysmarowania formy

kremówka lub grecki jogurt
____________

Śliwki wrzucam do wysmarowanej masłem formy.
Pozostałe składniki łączę tak, aby powstała kruszonka, którą następnie posypuję owoce.
Zapiekam 30 - 40 minut w 180 stopniach.
Podaję gorące z ubitą kremówką lub jogurtem.

Można także użyć tutaj rabarbaru, który po pokrojeniu należy posypać 2 łyżkami cukru i odstawić na chwilę, aby puścił sok.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz