Doskonały przepis na szybki zimowy deser! Przygotowanie zajmuje dosłownie dwie minuty! Kiedy za oknem zawieja, nic lepiej nas nie ukoi, jak zapach cynamonu rozchodzący się po domu, a na talerzyku gorące śliwki z chrupiącą posypką!
Śliwki pod razową kruszonką
ilość porcji: 4
____________
400 – 500 g śliwek (mogą być mrożone)
KRUSZONKA:
1/2 szklanki płatków owsianych
1/4 szklanki mąki razowej
1/3 szklanki brązowego cukru
garść posiekanych orzechów włoskich
1 łyżeczka cynamonu
50 g masła + masło do wysmarowania formy
kremówka lub grecki jogurt
____________
Śliwki wrzucam do wysmarowanej masłem formy.
Pozostałe składniki łączę tak, aby powstała kruszonka, którą następnie posypuję owoce.
Zapiekam 30 - 40 minut w 180 stopniach.
Podaję gorące z ubitą kremówką lub jogurtem.
Można także użyć tutaj rabarbaru, który po pokrojeniu należy posypać 2 łyżkami cukru i odstawić na chwilę, aby puścił sok.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz