czwartek, 30 grudnia 2010

Wigilijna zupa rybna

W moim rodzinnym domu zawsze na wigilijnym stole pojawiała się zupa rybna. Nie wyobrażam sobie innej zupy tego dnia, dlatego podaję ją również w moim domu. Ta prosta zupa zawsze zachwyca mnie swoim smakiem i wprowadza w świąteczny nastrój!
























Wigilijna zupa rybna
ilość porcji: 4
____________

2 głowy karpia
2 marchewki
2 pietruszki
kawałek selera
2 pory
1 cebula
2 liście laurowe
5 ziaren ziela angielskiego
5 ziaren pieprzu
2 goździki
sól, pieprz
pół szklanki śmietanki 18%
natka
____________

Ryby płuczę, zalewam w garnku zimną wodą, solę  i podgrzewam na wolnym ogniu, a kiedy pojawi się piana, zbieram ją z powierzchni.

Warzywa obieram,  cebulę przypiekam nad ogniem na rumiano.
Dodaję je do garnka wraz z przyprawami i gotuję na wolnym ogniu około 40 minut, przecedzam.

Dodaję śmietankę, przyprawiam do smaku.

Podaję posypaną natką, z dodatkiem domowego makaronu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz