W moim rodzinnym domu zawsze na wigilijnym stole pojawiała się zupa rybna. Nie wyobrażam sobie innej zupy tego dnia, dlatego podaję ją również w moim domu. Ta prosta zupa zawsze zachwyca mnie swoim smakiem i wprowadza w świąteczny nastrój!
Wigilijna zupa rybna
ilość porcji: 4
____________
2 głowy karpia
2 marchewki
2 pietruszki
kawałek selera
2 pory
1 cebula
2 liście laurowe
5 ziaren ziela angielskiego
5 ziaren pieprzu
2 goździki
sól, pieprz
pół szklanki śmietanki 18%
natka
____________
Ryby płuczę, zalewam w garnku zimną wodą, solę i podgrzewam na wolnym ogniu, a kiedy pojawi się piana, zbieram ją z powierzchni.
Warzywa obieram, cebulę przypiekam nad ogniem na rumiano.
Dodaję je do garnka wraz z przyprawami i gotuję na wolnym ogniu około 40 minut, przecedzam.
Dodaję śmietankę, przyprawiam do smaku.
Podaję posypaną natką, z dodatkiem domowego makaronu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz