Już nie pamiętam w jaki sposób dokładnie powstał ten przepis. Pamiętam tylko, że przepis na to ciasto pojawił się kiedyś na MniamMniam. W oryginale były to pierożki z nadzieniem cebulowym, a ja z dużym powodzeniem od lat wykorzystuję je do robienia świątecznych pierożków z kapusta, które są doskonałe zarówno jako dodatek do barszczu, jak i samodzielna przekąska. Farsz można przygotować z wyprzedzeniem i zamrozić, co jest bardzo praktycznym rozwiązaniem!
Pierożki z kapustą
ilość porcji: ok. 40 sztuk
____________
CIASTO:
250 g białego sera (klasycznego twarogu, nie śmietankowego)
120 g masła
ok. 250 g mąki
1 łyżeczka soli
FARSZ:
400 g kiszonej kapusty
25 g suszonych grzybów
liść laurowy
1 goździk
3 ziela angielskie
olej
1 cebula,
pieprz
sól
5 ziaren jałowca (lub kminek)
DODATKOWO:
1 jajo
1 łyżka mleka
grubo zmielony pieprz
____________
FARSZ: Kapustę gotuję do miękkości (uważając aby się nie rozgotowała) w niewielkiej ilości wody, z dodatkiem liścia laurowego, ziela an., goździka. Odcedzam i siekam.
Grzyby gotuję w wodzie do miękkości, płuczę, siekam.
Na oleju szklę posiekaną cebulę, dodaję grzyby, a po chwili kapustę. Smażę kilka minut.
Przyprawiam solą, pieprzem i rozgniecionym jałowcem.
CIASTO: Ser rozdrabniam rękoma, dodaję masło i dalej rozdrabniam. Dodaję mąkę (jej ilość może się zmieniać w zależności od rodzaju sera) oraz sól i zagniatam elastyczne ciasto.
Ciasto zawijam w folię i odstawiam na ok. pół godziny do lodówki.
Ciasto wałkuję na grubość ok. 3 mm, wykrawam krążki o średnicy ok. 8 cm.
Jajem roztrzepanym z mlekiem smaruję każdy krążek, następnie nakładam łyżeczkę farszu, zlepiam pierożki.
Gotowe pierożki układam na pergaminie, smaruję jajem, ew. posypuję grubo zmielonym pieprzem.
Piekę ok. 20 minut w 180 stopniach, aż się zarumienią.
Podaję na ciepło lub zimno jako dodatek do barszczu.
Można także farsz wzbogacić rybą pokrojoną w kosteczkę (np. łososiem), którą należy na końcu dodać do gorącego farszu. Można też zamiast pierogów zrobić roladę, pokroić na plastry - ślimaczki i piec 25-30 minut w piekarniku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz