sobota, 12 marca 2011

Krem z selera naciowego


 
Prosta i elegancka zupa o nietypowym ale delikatnym smaku.

Krem z selera naciowego

ilość porcji: 4-6
____________

5 łodyg selera naciowego
5 średnich ziemniaków
2 łyżki oliwy
1 cebula
1 l bulionu
śmietana lub gęsty jogurt
sól, pieprz
____________

Seler drobno siekam, podsmażam na oliwie razem z posiekaną cebulą (uważam żeby seler się nie zbrązowił).

Wlewam bulion i gotuję pod przykryciem 30 minut.

Dodaję pokrojone w kostkę ziemniaki i gotuję kolejne 10 minut.

Po ugotowaniu zupę miksuję i doprawiam.

Podaję z kleksem śmietany lub jogurtu. 

2 komentarze:

  1. Bardzo lubię selera naciowego. Takiej zupy jeszcze nie próbowałam,a czuję,ze mi posmakuje:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zupa jest genialna, dziękuje za przepis. właśnie do niej wykorzystałem świeżo nabyty blender

    OdpowiedzUsuń