Prosta i elegancka zupa o nietypowym ale delikatnym smaku.
Krem z selera naciowego
ilość porcji: 4-6
____________
5 łodyg selera naciowego
5 średnich ziemniaków
2 łyżki oliwy
1 cebula
1 l bulionu
śmietana lub gęsty jogurt
sól, pieprz
____________
Seler drobno siekam, podsmażam na oliwie razem z posiekaną cebulą (uważam żeby seler się nie zbrązowił).
Wlewam bulion i gotuję pod przykryciem 30 minut.
Dodaję pokrojone w kostkę ziemniaki i gotuję kolejne 10 minut.
Po ugotowaniu zupę miksuję i doprawiam.
Podaję z kleksem śmietany lub jogurtu.
Bardzo lubię selera naciowego. Takiej zupy jeszcze nie próbowałam,a czuję,ze mi posmakuje:)
OdpowiedzUsuńZupa jest genialna, dziękuje za przepis. właśnie do niej wykorzystałem świeżo nabyty blender
OdpowiedzUsuń