sobota, 19 marca 2011

Medaliony w figowym sosie

Czas pożegnać się z zimowym menu! Ciemne mięsa, sosy na bazie wina ustępują miejsca lżejszym potrawom. Tak więc jeszcze na koniec sezonu zimowego kilka ciekawych przepisów! 

Z tym daniem łączy się miła historia. Przygotowałam te medaliony dawno temu, goszcząc u mojej przyjaciółki. Tak się złożyło, że na obiedzie był chłopak, który bardzo jej się podobał. Był przekonany, że podana potrawa to jej dzieło, więc posiłek skwitował zdaniem "za tak pyszny obiad to powinienem się oświadczyć", czego nie omieszkał zrobić kilka miesięcy później... Do dzisiaj są świetnym małżeństwem :-)
















Medaliony w figowym sosie
ilość porcji: 4
____________

8 plastrów polędwiczki wieprzowej
8 suszonych fig
6 szalotek lub małych cebulek
3 łyżki octu winnego
3 łyżki oliwy
1 szklanka czerwonego wytrawnego wina
1 łyżka masła
sól, pieprz
2 łyżki mąki
kilka łyżek słodkiej śmietanki
____________

Figi kroję na ćwiartki. Cebulki kroję w piórka.

Mięso delikatnie rozbijam, oprószam solą i pieprzem, a następnie mąką.
Smażę na tłuszczu na rumiany kolor, wyjmuję i trzymam w cieple (np. okryte folią aluminiową).

Do tłuszczu ze smażenia dodaję masło, ocet i cebulki. Podgrzewam chwilę.
Dodaję figi i wino, przyprawiam solą i pieprzem.

Duszę 10 minut pod przykryciem, wkładam mięso i duszę kolejne kilka minut.
Sos odparowuję, a kiedy z zgęstnieje dodaję śmietankę.

Podaję z kaszką kuskus lub ryżem.

1 komentarz: