poniedziałek, 11 lipca 2011

Biszkopt



Dzisiaj przepis na niezawodny biszkopt oraz ulubiony tort. 
Biszkopt udaje się zawsze, a pochodzi z przepisu, który lata temu podała Iwcia na MniamMniam. Od kiedy go spróbowałam, to już nie szukam innych przepisów, bo ten wykorzystuję zarówno do robienia tortów, jak i mojego popisowego Brzdąca.


Biszkopt

ilość porcji: około 12
____________
6 jaj
szczypta soli
1 szklanka cukru pudru
190 ml mąki tortowej (3/4 szklanki)
190 ml mąki ziemniaczanej (3/4 szklanki)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
ew. aromat śmietankowy
____________

Białka oddzielam od żółtek i ubijam z solą (w dużej misce) na sztywną pianę.
Pod koniec ubijania dodaję partiami cukier puder, a następnie zmniejszam obroty i dodaję kolejno żółtka.

Mąki przesiewam z proszkiem i mieszam.
Do masy jajecznej dodaję stopniowo mąkę i ew. aromat, miksuję na wolnych obrotach, aż wszystkie składniki się połączą.

Masę wylewam do tortownicy (ok 25. Cm) wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą.

Piekę pierwsze 15 minut w 160 stopniach, a kolejne 15 minut w 190 stopniach.

Po upieczeniu pozostawiam na chwilę w piekarniku, przy otwartych drzwiczkach, a następnie wyjmuję z formy i studzę na kratce.

1 komentarz:

  1. Robię prawie identyczny biszkopt, ale daję do niego jeszcze 6 łyżek oleju, aby był bardziej wilgotny, zgadzam się jest niezawodny :)

    OdpowiedzUsuń