Nadeszły ciepłe dni, czas na chłodnik! Tym razem to Gazpacho, które pochodzi aż z odległej Andaluzji. Ta hiszpańska zupa warzywna ma nieskończoną ilość wersji, jednak jest kilka podstawowych zasad. Wersja andaluzyjska np. powstaje z surowych warzyw (pomidorów, papryki, ogórka, czosnku, cebuli) z dodatkiem oliwy, octu i rozmoczonego chleba.
Gazpacho z Andaluzji
ilość porcji: 3-4
____________
3 dojrzałe pomidory
1 1/3 papryki czerwonej
1/3 papryki żółtej
1 długi ogórek
½ czerwonej cebuli
2 ząbki czosnku
2 kromki białego chleba
2 łyżeczki octu winnego
szczypta chili
1 łyżka oliwy
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka natki
____________
Pomidory obieram i usuwam gniazda nasienne. Papryki obieram i oczyszczam. Ogórek obieram i usuwam nasiona.
Pomidory, jedną czerwoną paprykę, ½ ogórka, cebulę i miąższ chleba (namoczony wcześniej przez chwilę w wodzie) miksuję. Doprawiam do smaku.
Pozostałe papryki i ogórka kroję w drobną kosteczkę, mieszam z natką.
Podaję mocno schłodzoną. Jeśli nie ma czasu na chłodzenie, można dodać kilka kostek lodu.
Ładnie wygląda z taką ilością drobniutkich warzywek... :)
OdpowiedzUsuńTe warzywka świetnie chrupią podczas jedzenia :-)
OdpowiedzUsuńbrzmi pysznie, kusi bardzo:)
OdpowiedzUsuńciepłe dni w połączeniu z chłodnikiem są super!
OdpowiedzUsuń