niedziela, 7 sierpnia 2011

Papryka faszerowana ryżem curry

Nareszcie wyszło słońce! Tego lata to niestety rzadkie zjawisko :( Ale nie pora na smutki, wykorzystajmy piękną niedzielną pogodę i przygotujmy obiad pod chmurką :-) Dzisiaj proponuję paprykę faszerowaną ryżem, a do tego szaszłyki ze śliwkami
























Papryka faszerowana ryżem curry
ilość porcji: 3-4
____________

3 papryki
100 g ryżu
1 cebula
1 łyżka oliwy
3 ząbki czosnku
szczypta chilli
szczypta kurkumy
½ łyżeczki curry
sól, pieprz
natka
____________

Ryż gotuję odrobinę krócej niż podano na opakowaniu. Do wody dodaję odrobinę kurkumy.

Cebulę i czosnek siekam i wrzucam na oliwę, duszę przez chwilę.

Do uduszonej cebuli dodaję podgotowany ryż, doprawiam curry, solą i pieprzem. Dodaję dużo natki.


Papryki przepoławiam, oczyszczam z gniazd nasiennych. Wnętrze smaruję odrobiną oleju i solę. Faszeruję ryżem.


Gotowe papryki zawijam w folię aluminiową i kładę na grillu. Na niezbyt mocno rozgrzanym ruszcie powinny piec się przez około 15 minut.


2 komentarze:

  1. Taka papryczka to pyszności! Nie dość,ze ładnie wygląda to pysznie smakuje:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam, mniam. Ja wczoraj faszerowałam patisony i w farszu obowiązkowo była papryka!

    OdpowiedzUsuń