niedziela, 14 sierpnia 2011

Gazpacho


Nadeszły ciepłe dni, czas na chłodnik! Tym razem to Gazpacho, które pochodzi aż z odległej Andaluzji. Ta hiszpańska zupa warzywna ma nieskończoną ilość wersji, jednak jest kilka podstawowych zasad. Wersja andaluzyjska np. powstaje z surowych warzyw (pomidorów, papryki, ogórka, czosnku, cebuli) z dodatkiem oliwy, octu i rozmoczonego chleb
a.

Gazpacho z Andaluzji

ilość porcji: 3-4
____________

3 dojrzałe pomidory
1 1/3 papryki czerwonej
1/3 papryki żółtej
1 długi ogórek 
½ czerwonej cebuli
2 ząbki czosnku
2 kromki białego chleba
2 łyżeczki octu winnego
szczypta chili
1 łyżka oliwy
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka natki
____________

Pomidory obieram i usuwam gniazda nasienne. Papryki obieram i oczyszczam. Ogórek obieram i usuwam nasiona.

Pomidory, jedną czerwoną paprykę, ½ ogórka, cebulę i miąższ chleba (namoczony wcześniej przez chwilę w wodzie) miksuję.  Doprawiam do smaku.

Pozostałe papryki i ogórka kroję w drobną kosteczkę,  mieszam z natką.

Podaję mocno schłodzoną. Jeśli nie ma czasu na chłodzenie, można dodać kilka kostek lodu.

4 komentarze:

  1. Ładnie wygląda z taką ilością drobniutkich warzywek... :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Te warzywka świetnie chrupią podczas jedzenia :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. brzmi pysznie, kusi bardzo:)

    OdpowiedzUsuń
  4. ciepłe dni w połączeniu z chłodnikiem są super!

    OdpowiedzUsuń