poniedziałek, 27 czerwca 2011

Notatka z podróży - Kluki

Dzisiaj miałam ogromną przyjemność znaleźć się w innym świecie, niż ten, który zazwyczaj mnie otacza. I ze zdziwieniem stwierdzam, że zachwycił mnie swą prostotą i zgrzebnością. 
Zawsze lubiłam zwiedzać skanseny, bo w nich zatrzymał się czas, którego tak bardzo wszyscy szukamy. Jednak dzisiaj było wyjątkowo. Dlaczego? Ponieważ najpierw zderzyłam się boleśnie z naszą rzeczywistością, która była dotkliwie głośna, plastikowa, kolorowa, tandetna, kiczowata, aż oczy i uszy wykręcało z bólu. Chyba każdy, kto odwiedził Rowy przyzna, że trudno tutejszą atmosferę określić mianem "wypoczynkowej". Na szczęście był to tylko maleńki przystanek na trasie naszej wycieczki, której celem było Muzeum Wsi Słowińskiej w Klukach. Tutaj, z dala od "wypoczynkowego" zgiełku, udało nam się odnaleźć, to czego tak nam na co dzień brakuje: ciszę, spokój, przyrodę, piękne krajobrazy i wspomnienia wymieszane z historią. Krążyliśmy od chaty do chaty, tłumacząc dzieciom jak kiedyś wyglądało życie i jak było różne od obecnego. Jak niewiele wtedy ludzie mieli wygód, jak wiele prostej i ciężkiej pracy, a jak przy tym mogli być szczęśliwi...


W chacie rybaka

W chacie rybaka

Dzbanuszki, fartuszki...

Fajerki (pamiętam jak moja babcia na takim piecu gotowała)

Urzekł mnie ten lejek

Przydałby mi się taki podręczny młynek...

I wydawało mi się do tej pory, że mam mało sprzętów w kuchni...

Garnki w stylu Nigelli?

Spiżarnia

Sielsko anielsko




niedziela, 19 czerwca 2011

Królik w sosie musztardowym

Ten klasyczny przepis francuski to właściwie najczęściej wykorzystywany przeze mnie sposób na przygotowanie mięsa króliczego. Doskonale smakuje w towarzystwie Klusek półfrancuskich i sałaty z sosem winegret. 

Zdjęcie zrobiłam przed dodaniem do sosu śmietanki, która nadaje mu kremowej barwy. Jeśli użyjemy tłustego boczku, nadmiar tłuszczu można zebrać z powierzchni jeszcze przed dodaniem śmietanki.



















Królik w sosie musztardowym
ilość porcji: 4
____________

4 kawałki królika
sól, biały pieprz
3 łyżki musztardy
100 g chudego wędzonego boczku
30 g masła, 2 łyżki oleju
3 łyżki mąki
2 cebule
250 ml białego wytrawnego wina
1 łyżeczka drobno przetartego tymianku lub 2-3 świeże gałązki
½ szklanki śmietanki kremówki
____________


Królika dzielę na porcje, solę i pieprzę, smaruję 2 łyżkami musztardy. 
Boczek kroję w kostkę, cebule siekam.
W rondlu podsmażam boczek i cebulę, wyjmuję kiedy się zrumieni.  W tym samym rondlu podgrzewam masło i olej. 

Mięso obtaczam w mące, podsmażam na rumiano i wyjmuję. Do garnka wlewam wino, zeskrobując przypieczone resztki z dna. Wkładam mięso, dodaję boczek z cebulą i tymianek. 
Przykrywam garnek i duszę około 60 minut lub wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Jeśli piekę w piekarniku, to na ostatnie 10 minut zdejmuję pokrywkę, aby mięso stało się rumiane.

Kiedy mięso jest już miękkie, wyjmuję je i trzymam w cieple, a sos zagęszczam śmietaną i doprawiam, dodając pozostałą musztardę.

Kluski półfrancuskie

Ochłodziło się i zaczęło padać! Nareszcie! Roślinki w ogrodzie już zasychały, a przecież jeszcze nie mamy lata. A skoro upał odpuścił, zmieniły się także moje preferencje kulinarne. Z chłodników i sałatek przerzuciłam się od razu na kluski i mięso. Reszta domowników bardzo się ucieszyła, bo właśnie takie potrawy najbardziej im smakują.

Kluski półfrancuskie robi się błyskawicznie i są doskonałym dodatkiem do wszelkiego rodzaju mięs w sosie. Lubię je szczególnie z lżejszymi potrawami, np. Królikiem w sosie musztardowym.


















Kluski półfrancuskie
ilość porcji: 4-6
____________

3 jajka
3 łyżki masła
3 szklanki mąki pszennej
1 1/3 szklanki mleka
szczypta soli
____________

Miękkie masło miksuję z jajkami, stopniowo dodając mąkę, sól i mleko.
Powinna powstać z tego dość gęsta gładka masa.

Nabieram łyżką małe porcje i kładę na posolony wrzątek.
Gotuję 3-4 minuty od wypłynięcia klusek na powierzchnię.

czwartek, 16 czerwca 2011

Panna Cotta z sosem truskawkowym

Panna Cotta to nic innego jak gotowana śmietanka zaprawiona dla stężenia żelatyną. Ten prosty i pyszny deser doskonale smakuje z owocowymi sosami. Zachwyca mnie w nim to, że z banalnych składników powstaje taka harmonia smaku. Właśnie takich rozwiązań szukam w kuchni, lubię kiedy przygotowania są krótkie i niezbyt skomplikowane, a efekt smaczny i elegancki.






















Panna Cotta z sosem truskawkowym
ilość porcji: 4
____________

250 ml śmietanki kremówki
250 ml mleka
2 niepełne łyżeczki żelatyny
3 łyżki cukru pudru
1 laska wanilii
1 łyżeczka maku

SOS:  
300 g truskawek 
2  łyżeczki cukru pudru
____________

Żelatynę zalewam kilkoma łyżkami zimnej wody i odstawiam. 

Mleko podgrzewam w rondelku, a gdy jest już gorące, dodaję żelatynę i energicznie mieszam (nie gotuję!).
Do drugiego rondelka wlewam śmietankę, dodaję cukier oraz rozciętą wanilię,podgrzewam na wolnym ogniu.
Kiedy śmietanka jest już bardzo gorąca, wyjmuję wanilię, a śmietankę łączę z mlekiem.
Dodaję także ziarenka wanilii i mak (lubię go dodawać bo ładnie wygląda, ale można go z powodzeniem pominąć), mieszam.
Masę przelewam do 4 foremek.
Po ostygnięciu wkładam na min. 3 godziny do lodówki.

SOS: Owoce miksuję z cukrem. 

Babeczki wyjmuję zanurzając na moment foremki we wrzątku.
Podaję polane sosem.

wtorek, 14 czerwca 2011

Babeczki z truskawkami

To moja ulubiona wersja szybkich, lekkich i smakowitych babeczek. Dodatkowo, przygotowuje się je bardzo szybko. 
Dzieciaki je uwielbiają!


























Babeczki z truskawkami
ilość: około 18 sztuk
____________

125 g miękkiego masła
100 g cukru pudru
szczypta soli
3 jaja
125 g mąki pszennej
125 g mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
100 g zmielonych migdałów
100 g  jogurtu naturalnego
200 g truskawek
____________

Mąki przesiewam i mieszam z proszkiem do pieczenia i migdałami.

Masło miksuję z cukrem pudrem i solą na puszystą masę.

Dodaję kolejno jajka, a następnie stopniowo mąkę i jogurt, cały czas miksując.
Ciastem napełniam formy muffinkowe (wyłożone papierowymi foremkami lub natłuszczone i wysypane bułką tartą).

Truskawki kroję na ćwiartki i wciskam w babeczki (jedna średnia truskawka na jedną babeczkę).

Piekę 20 minut w 180 stopniach. Studzę na kratce.

poniedziałek, 13 czerwca 2011

Fenkuł na ciepło z oliwkami


Fenkuł, inaczej koper włoski, pojawia się coraz częściej w naszych sklepach i na straganach, jest jednak cały czas niedoceniany. Zdarza mi się, że kiedy go kupuję, ktoś pyta mnie co można z niego przyrządzić. A można bardzo dużo! Jest świetny na surowo, a także gotowany, duszony, grillowany. Ma fantastyczny anyżkowy aromat, który wg mnie jest jego głównym atutem. Warto także zaznaczyć, że jest to roślina wyjątkowo zdrowa, która dostarcza nam wiele cennych składników. Uważana jest też za silny afrodyzjak!
Warto wybierać białe, świeże bulwy, które powinny przez min. tydzień wytrzymać w lodówce, jeśli nie możemy przyrządzić ich od razu po zakupie. A wyrastający z nich koper, można z powodzeniem zużyć do przybrania potrawy.













Fenkuł na ciepło z oliwkami
ilość porcji: 2-4
____________

2 bulwy kopru
10 czarnych oliwek
½ czerwonej papryki
½ żółtej papryki
2 ząbki czosnku
3 łyżki oliwy
1 łyżka octu winnego
posiekana natka
sól, pieprz

1 łyżka oliwy do smażenia
____________

Koper oczyszczam i kroję na 4 części.
Wrzucam do osolonego wrzątku i gotuję ok. 7 minut, osączam i studzę.

Papryki kroję w kosteczkę, oliwki w plasterki.
Mieszam oliwę, ocet, sól, pieprz i natkę. Dodaję paprykę, oliwki i wyciśnięty czosnek.

Na patelni podgrzewam oliwę, wkładam koper i lekko rumienię. 
Dodaję pozostałe warzywa z sosem i smażę przez 5 minut.

środa, 1 czerwca 2011

Mus truskawkowy

Kiedy nadchodzą upały, znika gdzieś nasz apetyt. Mamy wtedy ochotę tylko na lekkie dania. Kuszą nas również orzeźwiające desery. Właśnie taki jest ten mus rabarbarowy - lekki i orzeźwiający. Dodatkowo jest to przepis prosty i bardzo szybki do przygotowania. Wykorzystuję go również do "przerobienia" niezbyt słodkich truskawek, które tutaj zdecydowanie zyskują na smaku.






















Mus truskawkowy
ilość porcji: 4-6
____________

600 g truskawek
2-3 łyżki cukru pudru
1/2 łyżeczki aromatu waniliowego
400 ml kremówki
szczypta cynamonu
____________

Połowę truskawek wrzucam do rondelka i podduszam pod przykryciem przez kilka minut, aż zmiękną. Odcedzam (sok można posłodzić i wykorzystać jako sos do lodów). Studzę.

Ugotowane i surowe truskawki miksuję razem z cukrem i aromatem waniliowym.

Kremówkę ubijam na sztywno i delikatnie mieszam ze zmiksowanymi truskawkami.

Mus podaję schłodzony, posypany odrobiną cynamonu.