niedziela, 22 kwietnia 2012

Babeczki z boczkiem

A to propozycja na oryginalną przekąskę. Może być to przyjęcie, ale równie dobrze rodzinne śniadanie.

Kruche babeczki możemy przygotować dużo wcześniej, a farsz modyfikować w dowolny sposób. 
Myślę, że kolejnym razem zrobię z suszonymi pomidorami i rozmarynem albo z serem pleśniowym i orzechami!





















Babeczki z boczkiem
ilość porcji: 6
____________
CIASTO:
100 g masła
2 żółtka
1 ½ szklanki mąki
szczypta soli

FARSZ:
150 g wędzonego boczku
2 jaja
papryczka chili
6-8 suszonych śliwek
4 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
sól
pieprz
____________
Zagniatam ciasto, dodając ew. odrobinę zimnej wody. Ciasto wkładam na 30 minut do lodówki.
Po tym czasie z ciasta wykrawam krążki i wylepiam nimi 6 foremek do babeczek o średnicy 9 cm.

Ciasto nakłuwam widelcem, każdą babeczkę przykrywam krążkiem pergaminu (zmięty pergamin najłatwiej przybiera pożądany kształt), wsypuję na wierzch trochę suchych ziaren fasoli. Dzięki temu, ciasto nie „zjedzie” na bokach foremek podczas pieczenia.
Piekę w 180 stopniach przez 10 minut, następnie zdejmuję pergamin i fasolę i dopiekam kolejne 2-3 minuty.

Boczek, najlepiej w plastrach, kroję w niewielkie paseczki i wytapiam na patelni, aby stał się chrupiący. 
Jajka mieszam z jogurtem, dodaję przestudzony boczek, pokrojone w paseczki śliwki, posiekane drobno chili. Doprawiam solą i pieprzem.
Upieczone babeczki wypełniam farszem i piekę przez kolejne 15 minut w 180 stopniach.

5 komentarzy:

  1. słodycz śliwek i wędzony boczek - to musi być pyszne! świetny pomysł na imprezową przekąskę

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajnie,że są ze śliweczkami, na pewno smaczne:)
    Pozdrowienia

    OdpowiedzUsuń
  3. Dzięki za fajny przepis! Ciekawe połączenie te śliwki i boczek. Na pewno wypróbuję:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Śliwki i boczek to bardzo klasyczne połączenie!

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciekawa propozycja na przekaske i bardzo apetyczne zdjecie :) Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń