piątek, 13 kwietnia 2012

Wielkanocny baranek z masła

Wydawać się może, że nie ma nic łatwiejszego, że to pestka, że to żadna filozofia wycisnąć z foremki maślanego baranka. Jednak chyba każdy, kto chociaż raz tego spróbował wie, że to wyjątkowo skomplikowana operacja. W tym wielkanocnym rozgardiaszu, kiedy próbujemy między sernikiem a pasztetem stworzyć maślane cudeńka, one zawsze w wyjątkowo złośliwy sposób nie chcą się udać :( 
Przeżyłam to wielokrotnie i za każdym razem zastanawiałam się gdzie popełniłam błąd. Czy zabrakło mi cierpliwości? Czy może masło nie takie? A może foremka za krótko się moczyła? 
Jednak pewnego dnia dowiedziałam się o tak śmiesznie oczywistym sposobie na baranka, że aż zrobiło mi się po prostu głupio. Sposób zdradził mi mój wujek, który z kuchnią ma niewiele wspólnego, jednak w rodzinie to nasza 'złota rączka'. No i wujek z typowym dla siebie spokojem oświadczył, że przecież wystarczy foremkę wyłożyć folią spożywczą, a później ją od baranka delikatnie oderwać... !!! Proste? Wręcz trywialne! 
Od tamtego czasu produkuję baranki w dużych ilościach, bez moczenia foremki, bez oczekiwania, aż baranek się schłodzi itp. Wyskakują z foremki błyskawicznie i zawsze w stanie idealnym!


6 komentarzy:

  1. Uroczy ten baranek! Podziwiam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. ja tez robię baranki , tak chyba 5 czy 6 lat kupiłam foremkę i robię , ja do tej pory namaczał w lodowatej wodzie i ładne wychodziły ,ale jak tak łatwiej to będę teraz tak z folia robić

    OdpowiedzUsuń
  3. W mojej rodzinie byla zawsze dokladnie taka sama forma! I naiwnie myslalam ze to moja Babcia wpadla na pomysl robienia uszu z bukszpanu;-)

    OdpowiedzUsuń
  4. przypadkiem trafiłam na ta strone. baranki są genialne sama robie i nigdy mi nie wychodza idealnie zawsze coś sie staniena to głowa odpadnie a to bok nie tak, nie wpadła bym na to ze z folia tak mozna.. dziekuje za pomysł.. pozdrawiam.

    ps. ja zawsze moczyłam w wodzie z solą...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też moczyłam :)
      A teraz to już tylko tak robię!

      Usuń
  5. Super, też dzisiaj pierwszy raz w życiu robię baranka i zrobię właśnie tak z folią, przeszukałam wiele stron jak to zrobić najłatwiej i wszędzie było moczenie formy w zimnej wodzie, a ja też zrobię z folią, dziękuje za podpowiedz.

    OdpowiedzUsuń