Przepis faktycznie prosty jak drut! Wykonanie błyskawiczne! Zazwyczaj lubiany przez wszystkich, szczególnie dzieci (oprócz moich, bo akurat one wolą pierogi z mięsem, a leniwymi zajadam się z mężem). Więc dlaczego pierwsze leniwe zrobiłam dopiero kilka miesięcy temu?
Moja mama leniwych nie robiła, pierogi i kopytka owszem, ale nie leniwe. Tak więc przez większość swojego dotychczasowego życia nie bardzo rozumiałam o co z tymi leniwymi chodzi. No bo niby pierogi, ale nie pierogi! Tak więc pewnego dnia postanowiła ten problem rozwikłać! Wpadł mi wtedy w ręce przepis Dorotus, który zmodyfikowałam i przygotowałam moje pierwsze leniwe! Wyszły cudowne i pokochałam je miłością bezwarunkową!
W sieci znajduję mnóstwo przepisów na leniwe, każdy ciut inny. Jedni dodają do ciasta cukier, inni nie. Gdzieś znalazłam dodatek ziemniaków, chociaż w większości przepisów ich nie ma. Cofnęłam się więc o 110 lat i w książce Marty Norkowskiej "Najnowsza Kuchnia, wytworna i gospodarska" z 1902 roku przeczytałam:
Pierożki leniwe
Utrzeć funt świeżego suchego twarogu, dodać 1/4 funta mąki, 5 żółtek, łyżkę masła i trochę soli, wszystko dobrze wymieszać, wyłożyć na stolnicę mąką posypaną, potaczać okrągłe wałki, każdy z nich spłaszczyć nożem karbowanym, pokrajać ukośnie małe pierożki i wrzucać do gotującej wody; gdy wypłyną na wierzch wybrać je łyżką durszlakową na gorący półmisek i polać masłem zrumienionem z bułeczką. Oddzielnie można podać bitą śmietanę i cukier z cynamonem."
Pierogi leniwe z mąki razowej
ilość porcji: 4
____________
500 g chudego twarogu
1 łyżka masła
3 jaja
1 ½ szklanki mąki razowej lub graham (np. Lubella)
5 łyżek cukru
masło + brązowy cukier + cynamon
lub
masło + bułka tarta
lub
jogurt grecki (czyli wersja light)
____________
Żółtka, ser, masło i mąkę miksuję w melakserze na gładką masę.
Dodaję ubite na sztywno białka i jeszcze chwilę miksuję.
Wykładam ciasto na stolnicę, podsypuję mąką, formuję wałek i tnę go na skośne kawałki.
Pierogi wrzucam do wrzątku i gotuję 2 minuty od wypłynięcia.
Na patelni roztapiam masło z cukrem i cynamonem, wrzucam ugotowane pierogi i mieszam. Zamiast tego, można pierogi polać masłem z bułką tartą lub greckim jogurtem.
Podaję z zimnym kefirem.
Czasem nachodzi mnie ogromna ochota na takie pierogi - i teraz wlasnie mnie naszla. Wystarczylo jedno spojrzenie na to zdjecie powyzej :)
OdpowiedzUsuńJa dziś wlaśnie skończyłam jeść pierogi leniwe, ale nie odmówię takiej zdrowej wersji :)
OdpowiedzUsuńz razowe muszą być dopiero smaczne.
OdpowiedzUsuńps.warto usunąć weryfikację obrazkową.
Świetnie muszą smakować te razowe :)
OdpowiedzUsuńMniam,ja bym na słodko zjadła np z truskawkami:)
nabrałam ochoty na leniwe od patrzenia na Twoje :)
OdpowiedzUsuńWołają do mnie "zrób nas, zrób";D Pycha!
OdpowiedzUsuńDziewczyny, pyszne to one są i zdrowsze też! Ale nie oszukujmy się, kaloryczne również :( Niestety mąka razowa ma tylko ciut kalorii mniej od białej :(
OdpowiedzUsuń