piątek, 27 kwietnia 2012

Botwinka


Dzisiaj dzień targowy, wyruszam więc na poszukiwanie botwinki i szparagów. Botwinka już gościła niedawno na moim stole, szparagi jeszcze nie... 
Tak więc zanim na dobre zacznę rozkoszować się moimi ulubionymi szparagami, zajadam botwinkę. Dzisiaj podaję przepis na Botwnikę na ciepło.















Botwinka
ilość porcji:  4 (dla bardzo bardzo głodnych 2)
ilość kalorii w 1 porcji:  75 kcal 
____________ 


2 pęczki młodej botwinki

1 litr  wywaru z warzyw

sok z cytryny
sól, biały pieprz
cukier
100 ml śmietanki 12%
____________

Botwinkę drobno kroję, wrzucam do gorącego wywaru (najpierw posiekane buraczki, po chwili łodyżki, na końcu liście). Gotuję kilka minut.
Zupę doprawiam do smaku sokiem z cytryny, solą, pieprzem i cukrem.
Podaję na ciepło. 

Jako dodatek można dodać jajka na twardo lub zasmażane ziemniaki.

Można do gotowania dodać buraka, wtedy kolor zupy będzie bardziej intensywny.

14 komentarzy:

  1. Śliczna!
    Patrzę tęsknie na nią na straganach.
    Wyprawiam się w sobotę na szparagi i botwinkę.

    OdpowiedzUsuń
  2. Hmmm, jak u Mamy! Pysznie i sielankowo!

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale myślisz, że już będzie? Szparagi to na pewno, ale botwinka?

    OdpowiedzUsuń
  4. No w moim sklepiku właśnie już jest krajowa botwinka, a szparagi to tylko importowane. Dlatego dzisiaj jadę na targ, tam najlepiej widać na co sezon się rozpoczął!
    P.S. Rabarbar też już dopadłam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. nie mogę się doczekać swojej pierwszej botwinkowej;)
    śliczny kolor!

    OdpowiedzUsuń
  6. Ahh ja też w tym sezonie skusiłam się już na botwinkę. Zrobiłam risotto, następne podejście to będzie mój ulubiony chłodnik, więc potem zabieram się za taką zupę jak proponujesz :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Risotto z botwinką? Podrzucisz przepis?

      Usuń
    2. Już znalazłam :) Wypróbuję na pewno!

      Usuń
  7. Jestem u Ciebie chyba pierwszy raz i bardzo mi się spodobało. Masz śliczne kolory bloga, proste przepisy i ładne zdjęcia :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kuchareczko! Odkryłaś moje intencje! Właśnie tak tutaj miało być: przyjazne kolory, proste przepisy i fajne zdjęcia! Cieszę się, że się udało!

      Usuń
  8. wspanialy pomysl na ten czas:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Kocham tę zupę! Ubóstwiam i wiosną mogę jeść ją codziennie:)
    Pozdrowienia:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Moja droga, przepisy idealne dla mnie, bo ilość składników nie przeraża. Zainspirowałaś mnie i dzisiaj kupiłam botwinkę :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też ostatnio lubię takie proste przepisy!

      Usuń