poniedziałek, 16 kwietnia 2012

Biała kiełbasa w sosie polskim

Kolejna propozycja na Wielkanocne śniadanie, chociaż z powodzeniem może pojawić się na naszym stole każdego innego dnia. Ten przepis podbił podniebienie mojego męża, bo ja (jako wyjątkowa miłośniczka boczku) stawiam wciąż na ten przepis Biała kiełbasa zawijana w ser i boczek.
























Biała kiełbasa w polskim sosie
ilość porcji: 6
____________

6 białych kiełbas
300 ml ciemnego piwa
300 ml wody
1 duża cebula
1 goździk
3 ziarna ziela angielskiego
łyżeczka majeranku
1 łyżeczka mąki
1 łyżeczka masła
sok z cytryny
sól
pieprz
cukier
____________

Kiełbasę układam w szerokim rondlu, zalewam piwem i wodą.
Dodaję pokrojoną w plasterki cebulę, goździk, ziele angielskie i majeranek.
Gotuję na małym ogniu przez 30 minut.
Kiełbasę wyjmuję z rondla i trzymam w cieple. 
Miękkie masło mieszam z mąką i dodaję do gotującego sosu. Następnie sos doprawiam sokiem z cytryny, solą, pieprzem i ew. cukrem.

1 komentarz:

  1. Zdecydowanie najbardziej lubię smażoną, ale Twój przepis wydaje się być potencjalnie smaczny;)

    OdpowiedzUsuń