Dzisiaj będzie konkretnie - wprost idealnie na jesienny wieczór. Jeśli macie ochotę na pożywną i niebanalną sałatkę, polecam właśnie tę sałatkę z bobem i boczkiem. Na mnie smak chrupiącego boczku zawsze działa kojąco!
Ta sałatka doskonale sprawdza się także jako dodatek do dań z grilla.
Sałatka z bobu z boczkiem
ilość porcji: 4
____________
½ kg surowego bobu
kilka plasterków boczku
2 małe cebule
4 ząbki czosnku
olej
oregano
sól
pieprz
sok z cytryny
____________
Bób gotuję w osolonej wodzie do miękkości – kilka minut (dobrze jednak gdyby nam się nie rozgotował, a pozostał jędrny – taki al dente).
Ugotowany bób przelewam zimną wodą i obieram ze skórki.
Na patelnię wlewam olej i podsmażam pokrojony boczek, po chwili dodaję piórka cebuli i pokrojony na 2-4 części czosnek. Duszę, aż cebula zmięknie.
Mieszam bób, cebulę i boczek. Doprawiam solą, pieprzem, oregano i sokiem z cytryny.
Podaję na ciepło lub zimno.
Mmmm, nigdy nie jadłam bobu w takiej wersji. Na pewno pysznie smakuje :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam.
a co z czosnkiem?
OdpowiedzUsuńUps, gdzieś mi umknął.
UsuńCzosnek dodaję razem z cebulą, powinien być miękki w sałatce.