czwartek, 22 listopada 2012

Sałatka z bobu z boczkiem

 

Dzisiaj będzie konkretnie - wprost idealnie na jesienny wieczór. Jeśli macie ochotę na pożywną i niebanalną sałatkę, polecam właśnie tę sałatkę z bobem i boczkiem. Na mnie smak chrupiącego boczku zawsze działa kojąco!

Ta sałatka doskonale sprawdza się także jako dodatek do dań z grilla.


Sałatka z bobu z boczkiem

ilość porcji: 4

____________

½ kg surowego bobu
kilka plasterków boczku
2 małe cebule
4 ząbki czosnku
olej
oregano
sól
pieprz
sok z cytryny
____________

Bób gotuję w osolonej wodzie do miękkości – kilka minut (dobrze jednak gdyby nam się nie rozgotował, a pozostał jędrny – taki al dente).

Ugotowany bób przelewam zimną wodą i obieram ze skórki.

Na patelnię wlewam olej i podsmażam pokrojony boczek, po chwili dodaję piórka cebuli i pokrojony na 2-4 części czosnek. Duszę, aż cebula zmięknie.

Mieszam bób, cebulę i boczek. Doprawiam solą, pieprzem, oregano i sokiem z cytryny.

Podaję na ciepło lub zimno.

3 komentarze:

  1. Mmmm, nigdy nie jadłam bobu w takiej wersji. Na pewno pysznie smakuje :)
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  2. a co z czosnkiem?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ups, gdzieś mi umknął.
      Czosnek dodaję razem z cebulą, powinien być miękki w sałatce.

      Usuń