czwartek, 16 grudnia 2010

Makaroniki orzechowe lub migdałowe


Wspaniałe ciasteczka, które mają kilka zalet: są proste i szybkie w wykonaniu, pomagają wykorzystać białka pozostałe np. po robieniu likieru jajecznego (tak jest zazwyczaj u mnie), wyglądają bardzo elegancko więc doskonale wypadną jako maleńki dodatek do kawy, kiedy niespodziewanie wpadnie do nas koleżanka na ploteczki.


Makaroniki orzechowe lub migdałowe

ilość: około 100 sztuk
____________

3 białka
150 g cukru 
1 cukier waniliowy
200 g zmielonych orzechów laskowych lub migdałów
całe orzechy laskowe lub migdały do dekoracji
____________

Białka ubijam, a gdy już piana zesztywnieje dodaję małymi porcjami cukier.
Ubijam tak długo, aż powstanie bardzo sztywna piana.

Do masy dodaję zmielone orzechy lub migdały i delikatnie mieszam.

Masę przekładam do szprycy i na blaszce wyłożonej pergaminem robię kleksy o średnicy 2 cm. 
Zachowuję odstępy, ponieważ ciasteczka bardzo rosną.

Na środku każdego ciasteczka wciskam orzech lub migdał.

Piekę około 15-17 minut w 160 stopniach z termoobiegiem.

Po wystudzeniu przechowuję w szczelnie zamkniętej puszce.

1 komentarz:

  1. dziś robiłam knedle i zostały mi akurat 3 białka więc bardzo ucieszyłam się na taki przepis i z pewnością go wypróbuje :)

    OdpowiedzUsuń