Uwaga - tylko dla czekoladoholików!
Dzieciom najlepiej serwować je w wannie :-)
Mufinki czekoladowo-pomarańczowe
ilość porcji: 18-24 szt
____________
SUCHE SKŁADNIKI:
375 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
3 łyżki kakao
2 łyżki cukru,
1 łyżka drobno pokrojonej skórki pomarańczowej
MOKRE SKŁADNIKI:
150 g gorzkiej czekolady
75 g masła
2 jajka
250 ml mleka
KREM:
100 g gorzkiej czekolady
30 g posiekanego masła
skórka pomarańczowa do przybrania
____________
Czekoladę i masło wkładam do żaroodpornej miski stojącej na garnku z ledwie gotującą się wodą. Rozpuszczam czekoladę i masło, mieszając od czasu do czasu. Zdejmuję z ognia.
W dzbanku mieszam jaja z mlekiem.
Do miski przesiewam suche składniki, czyli mąkę, proszek do pieczenia, sól i kakao. Dodaję cukier i skórkę pomarańczową, mieszam.
Wlewam mokre składniki, czyli masę jajeczną i stopioną czekoladę.
Wszystkie składniki mieszam szybko i niezbyt starannie.
Foremkę mufinkową natłuszczam lub wykładam papierowymi foremkami. Napełniam ciastem do 3/4 wysokości (najlepiej robi się to za pomocą łyżki do lodów).
Piekę 20 minut w 200 stopniach.
Czekoladę i krem rozpuszczam w kąpieli wodnej i odstawiam na chwilkę. Wystudzone mufinki smaruję kremem i posypuję skórką pomarańczową.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz