niedziela, 17 października 2010

Mufinki czekoladowo-pomarańczowe

Uwaga - tylko dla czekoladoholików!
Dzieciom najlepiej serwować je w wannie :-)




























Mufinki czekoladowo-pomarańczowe
ilość porcji: 18-24 szt
____________

SUCHE SKŁADNIKI:
375 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
3 łyżki kakao
2 łyżki cukru,
1 łyżka drobno pokrojonej skórki pomarańczowej

MOKRE SKŁADNIKI:
150 g gorzkiej czekolady
75 g masła
2 jajka
250 ml mleka

KREM:
100 g gorzkiej czekolady
30 g posiekanego masła
skórka pomarańczowa do przybrania
____________
 
Czekoladę i masło wkładam do żaroodpornej miski stojącej na garnku z ledwie gotującą się wodą. Rozpuszczam czekoladę i masło, mieszając od czasu do czasu. Zdejmuję z ognia.

W dzbanku mieszam jaja z mlekiem.

Do miski przesiewam suche składniki, czyli mąkę, proszek do pieczenia, sól i kakao. Dodaję cukier i skórkę pomarańczową, mieszam.
Wlewam mokre składniki, czyli masę jajeczną i stopioną czekoladę.
Wszystkie skłądniki mieszam szybko i niezbyt starannie.

Foremkę mufinkową natłuszczam lub wykładam papierowymi foremkami. Napełniam ciastem do 3/4 wysokości (najlepiej robi się to za pomocą łyżki do lodów).
Piekę 20 minut w 200 stopniach.

Czekoladę i krem rozpuszczam w kąpieli wodnej i odstawiam na chwilkę. Wystudzone mufinki smaruję kremem i posypuję skórką pomarańczową.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz