To jedno z moich ulubionych ciast! Pełne bakaliowych niespodzianek, które tak lubimy w te Święta.
Keks
ilość porcji: 8-10
____________
230 g mąki
110 g masła
150 g cukru pudru
3 jaja
2 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
70 g rodzynek (lub żurawin)
40 g orzechów włoskich
40 g orzechów laskowych
40 g migdałów
40 g fig
40 g moreli
40 g smażonej skórki pomarańczowej
70 ml rumu
ew. aromat pomarańczowy
____________
Rodzynki zalewam rumem i odstawiam na pół godziny, odciskam.
Wszystkie bakalie (oprócz rodzynek i skórki pomarańczowej) kroję na kawałki równej wielkości, dodaję 2 łyżki mąki i dokładnie mieszam, aby mąką je obtoczyła.
Żółtka oddzielam od białek. Białka ubijam na sztywno.
Mąkę przesiewam i mieszam z proszkiem do pieczenia.
Miękkie masło miksuję z cukrem i żółtkami. Dodaję stopniowo mąkę z proszkiem.
Następnie dodaję stopniowo pianę z białek, mieszając masę łyżką.
Na koniec dodaję bakalie i bardzo delikatnie mieszam.
Ciasto przekładam do formy keksowej o długości ok. 25 cm, wyłożonej pergaminem.
Piekę ok. 1 godziny w 180 stopniach.
Studzę na kratce.
Keks przechowuję owinięty bawełnianą ściereczką. Zachowuje świeżość przez kilka dni.
Wygląda przepysznie! Już ja sobie go zapamiętam ;)))
OdpowiedzUsuńWszystkiego dobrego w Nowym Roku!