sobota, 1 stycznia 2011

Keks

To jedno z moich ulubionych ciast! Pełne bakaliowych niespodzianek, które tak lubimy w te Święta. 



























Keks
ilość porcji: 8-10
____________


230 g mąki
110 g masła
150 g cukru pudru
3 jaja
2 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
70 g rodzynek (lub żurawin)
40 g orzechów włoskich
40 g orzechów laskowych
40 g migdałów
40 g fig
40 g moreli
40 g smażonej skórki pomarańczowej
70 ml rumu
ew. aromat pomarańczowy
____________

Rodzynki zalewam rumem i odstawiam na pół godziny, odciskam.

Wszystkie bakalie (oprócz rodzynek i skórki pomarańczowej) kroję na kawałki równej wielkości, dodaję 2 łyżki mąki i dokładnie mieszam, aby mąką je obtoczyła.

Żółtka oddzielam od białek. Białka ubijam na sztywno.
Mąkę przesiewam i mieszam z proszkiem do pieczenia.

Miękkie masło miksuję z cukrem i żółtkami. Dodaję stopniowo mąkę z proszkiem.
Następnie dodaję stopniowo pianę z białek, mieszając masę łyżką.
Na koniec dodaję bakalie i bardzo delikatnie mieszam.

Ciasto przekładam do formy keksowej o długości ok. 25 cm, wyłożonej pergaminem.

Piekę ok.  1 godziny w 180 stopniach.
Studzę na kratce.

Keks przechowuję owinięty bawełnianą ściereczką. Zachowuje świeżość przez kilka dni.

1 komentarz:

  1. Wygląda przepysznie! Już ja sobie go zapamiętam ;)))
    Wszystkiego dobrego w Nowym Roku!

    OdpowiedzUsuń