czwartek, 30 grudnia 2010

Wigilijna zupa rybna

W moim rodzinnym domu zawsze na wigilijnym stole pojawiała się zupa rybna. Nie wyobrażam sobie innej zupy tego dnia, dlatego podaję ją również w moim domu. Ta prosta zupa zawsze zachwyca mnie swoim smakiem i wprowadza w świąteczny nastrój!
























Wigilijna zupa rybna
ilość porcji: 4
____________

2 głowy karpia
2 marchewki
2 pietruszki
kawałek selera
2 pory
1 cebula
2 liście laurowe
5 ziaren ziela angielskiego
5 ziaren pieprzu
2 goździki
sól, pieprz
pół szklanki śmietanki 18%
natka
____________

Ryby płuczę, zalewam w garnku zimną wodą, solę  i podgrzewam na wolnym ogniu, a kiedy pojawi się piana, zbieram ją z powierzchni.

Warzywa obieram,  cebulę przypiekam nad ogniem na rumiano.
Dodaję je do garnka wraz z przyprawami i gotuję na wolnym ogniu około 40 minut, przecedzam.

Dodaję śmietankę, przyprawiam do smaku.

Podaję posypaną natką, z dodatkiem domowego makaronu.

Kompot z suszu

Najwyższy czas aby podzielić się z Wami przepisami świątecznymi! A jest czym! Na pierwszy ogień prosty przepis na kompot z suszonych owoców. Najważniejsze w tym wypadku to zdobyć prawdziwe, najlepiej ekologiczne, suszone owoce, lub też samemu ususzyć je w sezonie. Nie dajcie się namówić na gotowe mieszanki sprzedawane w sklepach! Można w nich znaleźć wszystko poza naturalnością! Wyglądają ładnie, a jak spojrzymy na skład, to okazuje się, że straszą tam konserwanty, barwniki itp. A wystarczy jesienią ususzyć jabłka, śliwki, morele, gruszki... 


















Kompot z suszu
____________

SUSZONE OWOCE:
morele
gruszki
jabłka
śliwki
figi

PRZYPRAWY:
2-3 goździki
kawałek kory cynamonu
miód
____________

Najważniejsze w tym przepisie jest takie ugotowanie owoców, aby wszystkie były jędrne, a nie rozgotowane.

Ja przygotowuję każde owoce osobno. 

Większe kroję na kawałki, tak aby wszystkie owoce były podobnej wielkości. 

W oddzielnych garnuszkach zalewam je przegotowaną gorącą wodą i odstawiam na godzinę.
Po tym czasie często okazuje się, że niektóre owoce nie wymagają już dalszego gotowania! Tak bywa często z gruszkami, śliwkami, figami i morelami.
Jabłka na ogół wymagają jeszcze gotowania, więc dodaję do nich korę cynamonową i goździki i gotuję, aż zmiękną.

Na koniec mieszam wszystkie owoce, uzupełniam ew. przegotowaną wodą, dosładzam miodem i gotowe!

Podaję mocno schłodzony!

piątek, 17 grudnia 2010

Makaron z wędzonym łososiem i orzechami włoskimi


Fantastyczny przepis na szybkie danie z makaronu. W moim domu jest to jeden z awaryjnych przepisów, bo na ogół wszystkie składniki mam pod ręką, a przygotowanie zajmuje zaledwie kilkanaście minut. 
























Makaron z wędzonym łososiem i orzechami włoskimi
ilość porcji: 2

przepis pochodzi ze strony Kwestia Smaku
____________

150 g makaronu (ja lubię razowe wstążki)
150 g łososia wędzonego
4 orzechy włoskie
1/2 cebuli
2 ząbki czosnku
kilka kaparów
4 łyżki śmietanki np. 18%
sól i świeżo zmielony czarny pieprz
4 łyżki oliwy
5 łyżek białego wina
świeża bazylia 
____________

W rondlu rozgrzewam oliwę, dodaję posiekaną drobno cebulę i czosnek, a także orzechy. Podgrzewam przez 2-3 minuty na słabym ogniu.
Dodaję wino i chwilę gotuję.

Plastry łososia kroję w niewielkie kawałki, dodaję do sosu i bardzo delikatnie mieszam. Dodaję kapary i podgrzewam przez kolejne kilka minut.
Teraz dolewam śmietankę i wrzucam poszarpane liście bazylii.

Doprawiam solą i świeżo zmielonym pieprzem.

Do rondla wrzucam ugotowany makaron, mieszam delikatnie z sosem.

Podaję z sałatą i kieliszkiem białego wina!

czwartek, 16 grudnia 2010

Ciasteczka półfrancuskie z cukrem trzcinowym

Niesamowite w tych ciasteczkach jest ciasto, które dzięki ogromnej ilości masła (no cóż, to co dobre zawsze ma w sobie dużo masła) wyrasta podobnie jak klasyczne ciasto francuskie. Różnica jest taka, że ciasto francuskie składa się z warstw, natomiast w przypadku tego ciasta powstają niesamowite poduszeczki, które posypane cukrem nabierają bardzo przyjemnego karmelowego smaku.























Ciasteczka półfrancuskie z cukrem trzcinowym
ilość: około 50 sztuk
____________

350 g mąki
300 g masła
2 żółtka
1 jajo
100 g gęstego jogurtu naturalnego lub kwaśnej śmietany
szczypta soli

pół szklanki brązowego cukru trzcinowego (najlepiej gruboziarnistego)
____________

Mąkę przesiewam, mieszam z solą i siekam z masłem.

Dodaję żółtka, 1/2 roztrzepanego całego jajka oraz jogurt i wyrabiam ciasto (ja wszystkie składniki mieszam w melakserze).  Jeżeli ciasto się lepi, można dodać odrobinę mąki.

Ciasto owijam  folią i wkładam na kilka godzin do lodówki (można także na pół godziny włożyć do zamrażarki).

Na posypanej mąką stolnicy wałkuję ciasto na grubość ok. 5 mm. Radełkiem lub nożem wycinam z ciasta romby (o boku 6-7 cm).

Pozostałe pół jajka roztrzepuję  i smaruję nim ciastka, obficie posypując cukrem.

Makaroniki orzechowe lub migdałowe

Wspaniałe ciasteczka, które mają kilka zalet: są proste i szybkie w wykonaniu, pomagają wykorzystać białka pozostałe np. po robieniu likieru jajecznego (tak jest zazwyczaj u mnie), wyglądają bardzo elegancko więc doskonale wypadną jako maleńki dodatek do kawy, kiedy niespodziewanie wpadnie do nas koleżanka na ploteczki.




















Makaroniki orzechowe lub migdałowe
ilość: około 100 sztuk
____________

3 białka
150 g cukru 
1 cukier waniliowy
200 g zmielonych orzechów laskowych lub migdałów
całe orzechy laskowe lub migdały do dekoracji
____________

Białka ubijam, a gdy już piana zesztywnieje dodaję małymi porcjami cukier.
Ubijam tak długo, aż powstanie bardzo sztywna piana.

Do masy dodaję zmielone orzechy lub migdały i delikatnie mieszam.

Masę przekładam do szprycy i na blaszce wyłożonej pergaminem robię kleksy o średnicy 2 cm.
Zachowuję odstępy, ponieważ ciasteczka bardzo rosną.

Na środku każdego ciasteczka wciskam orzech lub migdał.

Piekę około 15-17 minut w 160 stopniach z termoobiegiem.

Po wystudzeniu przechowuję w szczelnie zamkniętej puszce.

niedziela, 5 grudnia 2010

Śliwki pod razową kruszonką

Doskonały przepis na szybki zimowy deser! Przygotowanie zajmuje dosłownie dwie minuty! Kiedy za oknem zawieja, nic lepiej nas nie ukoi, jak zapach cynamonu rozchodzący się po domu, a na talerzyku gorące śliwki z chrupiącą posypką! 

























Śliwki pod razową kruszonką
ilość porcji: 4
____________

400 – 500 g śliwek (mogą być mrożone)

KRUSZONKA:
1/2 szklanki płatków owsianych
1/4 szklanki mąki razowej
1/3 szklanki brązowego cukru
garść posiekanych orzechów włoskich
1 łyżeczka cynamonu
50 g masła + masło do wysmarowania formy

kremówka lub grecki jogurt
____________

Śliwki wrzucam do wysmarowanej masłem formy.
Pozostałe składniki łączę tak, aby powstała kruszonka, którą następnie posypuję owoce.
Zapiekam 30 - 40 minut w 180 stopniach.
Podaję gorące z ubitą kremówką lub jogurtem.

Można także użyć tutaj rabarbaru, który po pokrojeniu należy posypać 2 łyżkami cukru i odstawić na chwilę, aby puścił sok.

piątek, 3 grudnia 2010

Śledzie w oleju i musztardzie

Oto przepis na błyskawiczne danie, które z jednej strony jest niesamowicie łatwe, a z drugiej - wyjątkowo efektowne i smaczne! Tak więc, jeśli brakuje Ci czasu, a chcesz zachwycić swoich gości lub domowników, sięgnij po ten właśnie przepis!


























Śledzie w oleju i musztardzie
ilość porcji: 4-6
____________

25 dag matiasów
3 cebule
3 łyżki musztardy ziarnistej
olej
natka
____________

Filety zalewam zimną wodą i odstawiam na godzinę, zmieniając kilkakrotnie wodę, osuszam i kroję na małe kawałki.
Obraną cebulę kroję w cienkie plasterki, mieszam z musztardą i posiekaną natką.

Śledzie ciasno układam w słoju, przekładając każdą warstwę cebulą z musztardą i polewając niewielką ilością oleju.

Najlepiej smakują następnego dnia.

Makówki babci Hildy

Urodziłam się w Poznaniu, królestwie makiełek. Jednak na świątecznym stole pojawiają się u mnie zawsze makówki. Jaka jest różnica? Masa makowa jest w sumie taka sama, czyli mak z bakaliami i miodem. Jednak w Poznaniu podaje się ją z makaronem, a w Katowicach z chałką lub bułką, czasami z sucharkami. A moja babcia Hildegarda pochodziła właśnie z Katowic i to jej makówki zapamiętałam jako jeden ze smaków mojego dzieciństwa.




















Makówki babci Hildy
ilość porcji: 6-8
____________

75 g maku
2 łyżki miodu
2 łyżki cukru
30 g rodzynek
20 g orzechów
30 g migdałów
ew. 1 łyżka skórki pomarańczowej
kilka kropli esencji migdałowej
1 łyżka masła
pół paczki sucharów
2 szklanki mleka
____________


Mak zalewam wodą i gotuję 15 minut, osączam i mielę trzykrotnie.

Rodzynki zalewam wrzątkiem i odstawiam na kilka minut.

Migdały (najlepiej obrane) siekam razem z orzechami.

Na patelni rozpuszczam masło, przesmażam bakalie, dodaję miód.
Dodaję mak i smażę przez chwilę. Wlewam pół szklanki mleka i esencję.

Pozostałe mleko zagotowuję, dodając cukier.
W mleku maczam suchary i od razu układam w salaterce przekładając masą makową.

Podaję schłodzone.

Można wierzch posypać migdałowymi płatkami.

Pierożki z kapustą

Już nie pamiętam w jaki sposób dokładnie powstał ten przepis. Pamiętam tylko, że przepis na to ciasto pojawił się kiedyś na MniamMniam. W oryginale były to pierożki z nadzieniem cebulowym, a ja z dużym powodzeniem od lat wykorzystuję je do robienia świątecznych pierożków z kapusta, które są doskonałe zarówno jako dodatek do barszczu, jak i samodzielna przekąska. Farsz można przygotować z wyprzedzeniem i zamrozić, co jest bardzo praktycznym rozwiązaniem!




















Pierożki z kapustą
ilość porcji: ok. 40 sztuk
____________

CIASTO:
250 g białego sera (klasycznego twarogu, nie śmietankowego)
120 g masła 
ok. 250 g mąki
1 łyżeczka soli

FARSZ:
400 g kiszonej kapusty
25 g suszonych grzybów 
liść laurowy
1 goździk
3 ziela angielskie
olej
1 cebula,
pieprz
sól
5 ziaren jałowca (lub kminek)

DODATKOWO:
1 jajo
1 łyżka mleka
grubo zmielony pieprz
____________

FARSZ: Kapustę gotuję do miękkości (uważając aby się nie rozgotowała) w niewielkiej ilości wody, z dodatkiem liścia laurowego, ziela an., goździka. Odcedzam i siekam. 
Grzyby gotuję w wodzie do miękkości, płuczę, siekam. 
Na oleju szklę posiekaną cebulę, dodaję grzyby, a po chwili kapustę. Smażę kilka minut. 
Przyprawiam solą, pieprzem i rozgniecionym jałowcem.

CIASTO: Ser rozdrabniam rękoma, dodaję masło i dalej rozdrabniam. Dodaję mąkę (jej ilość może się zmieniać w zależności od rodzaju sera) oraz sól i zagniatam elastyczne ciasto. 
Ciasto zawijam w folię i odstawiam na ok. pół godziny do lodówki.

Ciasto wałkuję na grubość ok. 3 mm, wykrawam krążki o średnicy ok. 8 cm. 
Jajem roztrzepanym z mlekiem smaruję każdy krążek, następnie nakładam łyżeczkę farszu, zlepiam pierożki.
Gotowe pierożki układam na pergaminie, smaruję jajem, ew. posypuję grubo zmielonym pieprzem.
Piekę ok. 20 minut w 180 stopniach, aż się zarumienią.

Podaję na ciepło lub zimno jako dodatek do barszczu.

Można także farsz wzbogacić rybą pokrojoną w kosteczkę (np. łososiem), którą należy na końcu dodać do gorącego farszu. Można też zamiast pierogów zrobić roladę, pokroić na plastry - ślimaczki i piec 25-30 minut w piekarniku.