Szparagowego szaleństwa ciąg dalszy! Tym razem proponuję szparagi w wykwintnej tarcie. To doskonała propozycja na lekki obiad lub kolację. Wystarczy do tego prosta sałata i kieliszek białego wina, a posiłek zyska wyjątkowy charakter. Tarta doskonale daje się odgrzewać - wystarczy 10 minut w niezbyt gorącym piekarniku, więc często jadamy ją także na śniadanie.
Tarta ze szparagami
ilość porcji: 4-6
____________
CIASTO:
200 g mąki
duża szczypta soli
100 g schłodzonego masła
1 lekko roztrzepane jajko
2-3 łyżeczki wody
1 żółtko
FARSZ:
1 pęczek zielonych szparagów
1 łyżeczka masła
3 jajka, 1 białko
250 ml gęstego jogurtu
½ szklanki tartego parmezanu
gałka muszkatołowa, sól, pieprz
____________
Ciasto najczęściej przygotowuję w melakserze. Najpierw mieszam mąkę z masłem, a jak już są dokładnie wymieszane, dodaję 1 jajko i ew. wodę, aż z ciasta powstanie kula gładkiego ciasta.
Ciasto zawijam w folię i odkładam na 30 minut do lodówki.
Ciasto rozwałkowuję i przekładam do foremki, ścinam brzeg, tak aby delikatnie wystawał (ciasto się skurczy w trakcie pieczenia, przez co brzeg się obniży). Wciskam ciasto w rowki za pomocą kuleczki z ciasta.
Wkładam ciasto do lodówki na 15 minut, a po wyjęciu nakłuwam ciasto widelcem, by nie urosło.
Na ciasto nakładam krążek pergaminu, na nim rozsypuję suchą fasolę, która zabezpieczy ciasto przed rośnięciem.
Piekę 20 minut w 180 st, następnie zdejmuję pergamin, smaruję żółtkiem rozmąconym z wodą i piekę bez pergaminu jeszcze 10 minut.
Przygotowuję szparagi, skracając je o ok. 2 cm. W szerokim garnku gotuję wodę z dodatkiem szczypty soli, cukru i łyżeczką masła. Wrzucam szparagi (grubsze na samym początku, najcieńsze po chwili) i gotuję ok. 2-3 minuty. Ugotowane szparagi kroję na 3 części.
Jaja roztrzepuję z jogurtem, przyprawiam, dodaję parmezan.
Na podpieczonym spodzie rozlewam część masy jajecznej, nakładam szparagi, wylewam pozostałą masę.
Piekę ok 40 minut w 160 st.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz