środa, 1 czerwca 2011

Mus truskawkowy

 

Kiedy nadchodzą upały, znika gdzieś nasz apetyt. Mamy wtedy ochotę tylko na lekkie dania. Kuszą nas również orzeźwiające desery. Właśnie taki jest ten mus rabarbarowy - lekki i orzeźwiający. Dodatkowo jest to przepis prosty i bardzo szybki do przygotowania. Wykorzystuję go również do "przerobienia" niezbyt słodkich truskawek, które tutaj zdecydowanie zyskują na smaku.

Mus truskawkowy

ilość porcji: 4-6

____________

600 g truskawek
2-3 łyżki cukru pudru
1/2 łyżeczki aromatu waniliowego
400 ml kremówki
szczypta cynamonu
____________

Połowę truskawek wrzucam do rondelka i podduszam pod przykryciem przez kilka minut, aż zmiękną. Odcedzam (sok można posłodzić i wykorzystać jako sos do lodów). Studzę.

Ugotowane i surowe truskawki miksuję razem z cukrem i aromatem waniliowym.

Kremówkę ubijam na sztywno i delikatnie mieszam ze zmiksowanymi truskawkami.

Mus podaję schłodzony, posypany odrobiną cynamonu.

4 komentarze:

  1. Piekny deser! Masz racje - gdy jest goraco to wlasciwie na nic innego nie ma sie ochoty... Ja czesto miksuje tez mrozone owoce z niewielka iloscia jogurtu by jak najszybciej miec cos super zimnego pod reka ;)

    Pozdrawiam serdecznie!

    PS. Botwinki nadal niet :(

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniały ten deser! uwielbiam takie :)
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziękuję Polko :-) Staram się :-)

    OdpowiedzUsuń