piątek, 25 marca 2011

Pasta z tuńczyka i suszonych pomidorów

Wiosną często sięgam po różne rodzaje chrupkiego pieczywa, np. Wasę. Poszukuję wtedy alternatywy do masła, tak aby kanapkę czymś posmarować ale żeby nie było to zbyt kaloryczne. Fajnie jeśli może być przy okazji kolorowo i zdrowo. W tym wypadku okazało się, że oprócz tych wszystkich zalet, pasta jest bardzo ciekawa w smaku, zdecydowana i charakterna! Takie lubię! 






















Pasta z tuńczyka i suszonych pomidorów

przepis znalazłam u Karoliny na stronie zmyslywkuchni.blogspot.com
____________

1 puszka tuńczyka w oleju
garść świeżej natki pietruszki lub bazylii
6-8 połówek suszonych pomidorów w oliwie
łyżka koncentratu pomidorowego
łyżeczka soku z cytryny
szczypta chilli 
świeżo zmielony pieprz 
____________

Wszystkie składniki zmiksować razem na gładką masę. Doprawić do smaku.

Jeśli używamy tuńczyka w sosie własnym, możemy do pasty dodać 2 łyżki oliwy.
____________


W wersji dietetycznej używam tuńczyka w sosie własnym.

środa, 23 marca 2011

Bukiet nowalijek

No to chrrrruuuppp....my na zdrowie! 
Od dzisiaj (to wiosenne postanowienie) będzie kolorowo, lekko i oczywiście smacznie! A na początek szybka i smaczna przekąska, którą można podać na nieoficjalnym przyjęciu, schrupać w domu przed telewizorem lub zabrać ze sobą do pracy :-)

























Bukiet nowalijek
ilość porcji: 4
____________

1 pęczek młodej marchewki
1 kalarepa
1 biała rzepa japońska
1 ogórek sałatkowy
4 łodygi selera naciowego

500 g gęstego jogurtu śródziemnomorskiego
3 łyżki majonezu

Dip musztardowy: 
1 łyżeczka miodu
2 łyżeczki musztardy (może być zwykła lub ziarnista)

Dip czosnkowy: 
1 zmiażdżony ząbek czosnku
1 łyżeczka posiekanego świeżego oregano (lub innych ziół, które lubimy)

Dip paprykowy: 
½ łyżeczki słodkiej papryki
szczypta papryki chili
1 łyżeczka ketchupu

Dip curry: 
1 łyżeczka curry
szczypta białego pieprzu.
____________

Marchew myję, cienko obieram i gotuję 15 minut na parze. 
Kalarepę, rzepę i ogórka myję, obieram, kroję w 1 cm słupki. 
Seler myję.

Jogurt mieszam z majonezem, dzielę na 4 porcje. Każdą porcję mieszam z podanymi przyprawami.

Warzywa układam na jednym wspólnym talerzu lub dzielę na 4 porcje i wkładam np. do kubeczków lub szklanek. 
Podaję z dipami jako przekąskę. 

niedziela, 20 marca 2011

Kaczka z jabłkami

I tym daniem definitywnie ŻEGNAM się z ZIMĄ !!! I już zaczynam tęsknić za.... szparagami :-) Uwielbiam je! Są dla mnie kwintesencją wiosennego smaku!
Właśnie usłyszałam w TV, że ulubionym daniem Adama Małysza jest kaczka! Miły to zbieg okoliczności, że właśnie dzisiaj, w dniu jego pożegnania ze skokami, umieściłam ten przepis na blogu. Zatem skorzystam tutaj z okazji i w towarzystwie przepysznej kaczki podziękuję Panu Adamowi za te niesamowite emocje, które dzięki jego osobie pojawiały się w moim domu!!!  Uwielbiałam oglądać skoki w jego wykonaniu podczas przygotowywania weekendowych zimowych obiadów. Ale z drugiej strony cieszę się, że nareszcie Pan Adam będzie mógł jeść to, co lubi! Tak więc dziękuję i... smacznego!!!










Kaczka z jabłkami
ilość porcji: 4
____________

1 kaczka
2-6 kwaśnych jabłek
majeranek
sól, pieprz, cukier
1 kieliszek czerwonego wina
1 łyżka mąki, 1 łyżka masła
śmietanka
borówki
____________

Kaczkę myję, osuszam papierowym ręcznikiem, oprószam solą, pieprzem i majerankiem.

Dwa jabłka kroję w cząstki, mieszam z majerankiem i faszeruję niemi kaczkę, zaszywam.

Kaczkę układam w brytfannie. Piekę pod przykryciem 1,5 godz w 180 st., często podlewając sosem, a w połowie dodaję wino. 
15 minut przed końcem kaczkę odkrywam i piekę pod grillem, aby się zrumieniła. 

Zlewam wytworzony sos do rondelka, który po przestudzeniu wkładam do lodówki.

Do brytfanny wkładam pozostałe jabłka faszerowane borówkami, ponownie przykrywam, piekę jeszcze 30 minut. Po tym czasie pozostawiam brytfannę w stygnącym piekarniku na min. 1 godzinę, aby kaczka się wyluzowała.

Gdy sos schłodzi się w lodówce, zbieram z wierzchu cały tłuszcz. Pozostały sos podgrzewam.
Miękkie masło mieszam z mąką i dodaję do sosu. Dolewam śmietankę i doprawiam solą, pieprzem i cukrem.

Kaczkę podaję z jabłkami, pyzami  (w Wielkopolsce pyzami nazywamy kluski na parze) i czerwoną kapustą/buraczkami.
Najlepiej przygotować ją na dzień przed podaniem.

sobota, 19 marca 2011

Babeczki jabłkowo-migdałowe

Błyskawiczne i smaczne! Takie przepisy uwielbiam. Pyszne jeszcze ciepłe, jak i następnego dnia po upieczeniu.




























Babeczki jabłkowo-migdałowe
ilość: 12 sztuk
____________

100 g masła
70 g cukru
2 jaja
100 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 czubata łyżka zmielonych migdałów
1 łyżeczka rumu
1 kwaśne jabłko
____________

Miksuję miękkie masło z cukrem.

Mąkę przesiewam, mieszam z migdałami i proszkiem do pieczenia.

Do masła dodaję na przemian jaja i mąkę. Na koniec dodaję rum.

Foremki do babeczek smaruję olejem i wysypuję bułką tartą.
Ciasto wkładam do foremek, wciskam cząstki jabłka.

Piekę w 180 stopniach przez 15-20 minut.

Medaliony w figowym sosie

Czas pożegnać się z zimowym menu! Ciemne mięsa, sosy na bazie wina ustępują miejsca lżejszym potrawom. Tak więc jeszcze na koniec sezonu zimowego kilka ciekawych przepisów! 

Z tym daniem łączy się miła historia. Przygotowałam te medaliony dawno temu, goszcząc u mojej przyjaciółki. Tak się złożyło, że na obiedzie był chłopak, który bardzo jej się podobał. Był przekonany, że podana potrawa to jej dzieło, więc posiłek skwitował zdaniem "za tak pyszny obiad to powinienem się oświadczyć", czego nie omieszkał zrobić kilka miesięcy później... Do dzisiaj są świetnym małżeństwem :-)
















Medaliony w figowym sosie
ilość porcji: 4
____________

8 plastrów polędwiczki wieprzowej
8 suszonych fig
6 szalotek lub małych cebulek
3 łyżki octu winnego
3 łyżki oliwy
1 szklanka czerwonego wytrawnego wina
1 łyżka masła
sól, pieprz
2 łyżki mąki
kilka łyżek słodkiej śmietanki
____________

Figi kroję na ćwiartki. Cebulki kroję w piórka.

Mięso delikatnie rozbijam, oprószam solą i pieprzem, a następnie mąką.
Smażę na tłuszczu na rumiany kolor, wyjmuję i trzymam w cieple (np. okryte folią aluminiową).

Do tłuszczu ze smażenia dodaję masło, ocet i cebulki. Podgrzewam chwilę.
Dodaję figi i wino, przyprawiam solą i pieprzem.

Duszę 10 minut pod przykryciem, wkładam mięso i duszę kolejne kilka minut.
Sos odparowuję, a kiedy z zgęstnieje dodaję śmietankę.

Podaję z kaszką kuskus lub ryżem.

sobota, 12 marca 2011

Krem z selera naciowego

Prosta i elegancka zupa o nietypowym ale delikatnym smaku.




























Krem z selera naciowego
ilość porcji: 4-6
____________

5 łodyg selera naciowego
5 średnich ziemniaków
2 łyżki oliwy
1 cebula
1 l bulionu
śmietana lub gęsty jogurt
sól, pieprz
____________

Seler drobno siekam, podsmażam na oliwie razem z posiekaną cebulą (uważam żeby seler się nie zbrązowił).

Wlewam bulion i gotuję pod przykryciem 30 minut.

Dodaję pokrojone w kostkę ziemniaki i gotuję kolejne 10 minut.

Po ugotowaniu zupę miksuję i doprawiam.

Podaję z kleksem śmietany lub jogurtu. 

niedziela, 6 marca 2011

Kotlety w chrupiącej panierce

Dzisiaj zrobiłam tradycyjne kotlety, bez dodatków. Te z sezamem i płatkami robię rzadziej. I nie dlatego, że mi nie smakują. Nie pojawiają się na moim stole tak często dlatego, że kiedy zabieram się do robienia kotletów, to mój mąż zawsze mnie baaaaaardzo prosi, żebym tym razem nie "ulepszała". Żebym chociaż raz zrobiła coś "normalnie", bez udziwnień :-) Ale co mam zrobić, skoro lubię odkrywać nowe smaki. Chociaż i tak myślę, że moja kuchnia nie należy do zbyt ekstrawaganckich i daleko mi do fusion!



















Kotlety w chrupiącej panierce
ilość porcji: 4
____________

4 duże kotlety ze schabu
2-3 łyżki mąki
6 dag płatków kukurydzianych
4 łyżki bułki tartej
4 łyżki sezamu
2 jajka
sól, pieprz
olej do smażenia
____________

Na suchej patelni prażę sezam na jasnozłoty kolor.

Płatki kukurydziane kruszę i mieszam z sezamem i bułką tartą.

Mięso rozbijam, solę i oprószam świeżo mielonym pieprzem. Odstawiam na 15 minut, a następnie obtaczam kolejno w mące, roztrzepanym jajku i panierce z płatków kukurydzianych.
Smażę na rozgrzanym oleju po kilka minut z każdej strony, uważając aby panierka nie spiekła się zbyt mocno.

Panierka z płatków jest bardziej chrupiąca od tradycyjnej i nadaje się również do panierowania mięsa drobiowego. Można dodać do niej różne przyprawy, np. curry, paprykę, a także starty żółty ser.

Marchewka zasmażana


Wiem, że to zabrzmi banalnie... ale lubię schabowe i zasmażaną marchewkę! I dzisiaj, w niedzielę, jak każda porządna gospodyni w tym kraju, rozbijałam kotlety i gotowałam marchewkę. I wcale nie wstydzę się tego, jak niektóre kulinarne osobowości, że to nasze narodowe danie. W końcu Francuzi nie wstydzą się swojej zupy cebulowej, chociaż jest skromna i prosta. A Austriacy są wręcz dumni ze swojego Wiener Schnitzel. Ważne jest tylko jak to zrobimy!


















Marchewka zasmażana
ilość porcji: 4-6
____________

800 g marchewki
2 ząbki czosnku
1 łyżka mąki
1 1/2 łyżki masła
sól
cukier
natka
____________

Marchew obieram i kroję niewielką kostkę.
Zalewam wodą (na 1 cm powyżej marchewki), dodaję pół łyżki masła i posiekany drobno czosnek. 
Gotuję do miękkości, ok. 15-20 minut, (marchew powinna być miękka, ale nie rozgotowana).

Odlewam wywar z gotowania, który będzie potrzebny do zrobienia zasmażki.
W rondelku roztapiam pozostałą łyżkę masła, dodaję mąkę i robię jasną zasmażkę. Wlewam 1 szklankę wystudzonego wywaru i chwilę gotuję (jeżeli jest zbyt gęste, dodaję wywaru).
Zasmażkę dodaję do ugotowanej marchewki.

Doprawiam całość solą i ew. cukrem, dodaję posiekaną natkę.