poniedziałek, 22 sierpnia 2011

Domowa mrożona herbata

Kiedy na zewnątrz skwar i nawet trudno wyjść na zacieniony taras, przyrządzam sobie ten prosty i orzeźwiający napój. Można go wykonać w nieskończonej ilości smaków, zależy jaką herbatkę mamy w danej chwili na półce.



















Domowa mrożona herbata
ilość porcji: 2-4
____________

2 torebki dobrej herbaty np. czarnej brzoskwiniowej
1 łyżka miodu (opcjonalnie)
kilka listków mięty
lód
____________

Przygotowuję 2 dzbanki. W jednym, wielkości ok. szklanki, zaparzam herbatę, a po kilku minutach dodaję miód.



W drugim dzbanku przygotowuję lód, dodaję liście mięty. Po 3-4 minutach przelewam herbatę do dzbanka z lodem i... delektuję się domową herbatą mrożoną!































____________

Przepis bierze udział w akcji:

niedziela, 21 sierpnia 2011

Schab wędzony

A oto moje ostatnie dzieło! Uwędzone (chociaż wg bardzo pomocnych i miłych specjalistów z forum  http://wedlinydomowe.pl/ przewędzone) kawałki schabu. Ten po lewej surowy, a po prawej parzony. Przyznam szczerze, że było trudno, a nawet bardzo. Mój pierwszy raz trwał 10 godzin (a miał tylko 3,5) i wystawił moje nerwy na ciężką próbę. Jednak efekt był świetny i pozwolił z dużym optymizmem spoglądać w moją wędzoną przyszłość :-) Tak więc złapałam haczyk i będę wędziła częściej, a na blogu pojawią się oczywiście szczegółowe receptury dla chętnych i odważnych!

niedziela, 14 sierpnia 2011

Gazpacho

Nadeszły ciepłe dni, czas na chłodnik! Tym razem to Gazpacho, które pochodzi aż z odległej Andaluzji. Ta hiszpańska zupa warzywna ma nieskończoną ilość wersji, jednak jest kilka podstawowych zasad. Wersja andaluzyjska np. powstaje z surowych warzyw (pomidorów, papryki, ogórka, czosnku, cebuli) z dodatkiem oliwy, octu i rozmoczonego chleba.






















Gazpacho z Andaluzji
ilość porcji: 3-4
____________

3 dojrzałe pomidory
1 1/3 papryki czerwonej
1/3 papryki żółtej
1 długi ogórek 
½ czerwonej cebuli
2 ząbki czosnku
2 kromki białego chleba
2 łyżeczki octu winnego
szczypta chili
1 łyżka oliwy
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka natki
____________

Pomidory obieram i usuwam gniazda nasienne. Papryki obieram i oczyszczam. Ogórek obieram i usuwam nasiona.

Pomidory, jedną czerwoną paprykę, ½ ogórka, cebulę i miąższ chleba (namoczony wcześniej przez chwilę w wodzie) miksuję.  Doprawiam do smaku.

Pozostałe papryki i ogórka kroję w drobną kosteczkę,  mieszam z natką.


Podaję mocno schłodzoną. Jeśli nie ma czasu na chłodzenie, można dodać kilka kostek lodu.

wtorek, 9 sierpnia 2011

Ogórki małosolne/kiszone

Powidła już się smażą, a pomidory Limy czekają na swoją kolejkę - jak "dojdą" w temperaturze pokojowej, przerobię je na Aromatyczny przecier pomidorowy.
A ogórki to najczęściej przerabiam na małosolne. Chociaż kilka słoików na zimę też staram się zawsze mieć w spiżarni, są doskonałe na Zupę ogórkową.
Ogórki małosolne można przygotowywać przez cały sezon, natomiast ogórki kiszone na zimę najlepiej przygotować pod koniec września, bo takie ogórki będą najsmaczniejsze.


















Ogórki małosolne/kiszone
ilość: 1 duży słój 3 litrowy
____________

20 małych ogórków gruntowych
4 liście winorośli
15 liści wiśni
2 duże gałęzie kopru
2 liście lub 1 korzeń chrzanu

5 ząbków czosnku
1 łyżeczka nasion gorczycy
3 łyżki soli kamiennej
____________

Ogórki wybieram jędrne, bez skaz i myję je dokładnie.

Na dnie słoja układam połowę liści, kopru i czosnku. Ogórki układam w słoju dość ściśle, a na wierzchu układam pozostałe liście, koper i czosnek. Wsypuję gorczycę.

Sól rozpuszczam w 1 ½ litrze wody i zalewam nią ogórki. 
Jeśli robię ogórki małosolne - używam gorącej wody. Ogórki będą gotowe po 3 dniach.
Jeśli ogórki mają doczekać zimy - używam zimnej wody. Wtedy po 3 dniach w temperaturze pokojowej przenoszę słoiki do chłodnej spiżarni.

Jeśli bardzo mi zależy aby ogórki małosolne szybko się ukisiły to przed włożeniem ich do słoja ścinam im końce.

niedziela, 7 sierpnia 2011

Szaszłyki ze śliwkami

A to już dodatek do publikowanego wcześniej przepisu na paprykę faszerowaną ryżem curry. Te dwa przepisy tworzą świetny duet i pozwalają na łatwe przygotowanie grillowanego obiadu. 

Do szaszłyków wykorzystuję liście laurowe. Najlepiej sprawdzą się świeże, bo oprócz ładnego wyglądu, nadadzą tej potrawie szczególnego aromatu. 
Jeśli chodzi o mięso, to wieprzowe będzie najłatwiejsze do przygotowania, wołowe najdroższe, a jagnięce najbardziej wyrafinowane. Ja robię czasami te szaszłyki również z mięsa koziego, które jest bardzo zbliżone do jagnięcego.

















Szaszłyki ze śliwkami
ilość porcji: 3-4
____________

500 g polędwicy wołowej (wieprzowej lub jagnięcej)
1 cebula czerwona
2 łyżki octu winnego
6 łyżek oliwy
½ łyżeczki pieprzu
1 łyżeczka soli
kilka gałązek świeżego tymianku
5 ząbków czosnku (szczeg. do jagnięciny)
120 g suszonych śliwek (lub świeże)
około 30 świeżych liści laurowych (lub paczka suszonych)
____________

Mięso kroję w kostkę (około 2x2 cm).

Cebulę siekam, czosnek miażdżę i łączę z octem i oliwą. Marynatę przyprawiam solą, pieprzem i tymiankiem.

Do marynaty wrzucam mięso i odstawiam na kilka godzin do lodówki.

Patyczki smarują olejem i na przemian nakłuwam mięso, śliwkę i liść laurowy.

Grilluję niezbyt długo.

Papryka faszerowana ryżem curry

Nareszcie wyszło słońce! Tego lata to niestety rzadkie zjawisko :( Ale nie pora na smutki, wykorzystajmy piękną niedzielną pogodę i przygotujmy obiad pod chmurką :-) Dzisiaj proponuję paprykę faszerowaną ryżem, a do tego szaszłyki ze śliwkami
























Papryka faszerowana ryżem curry
ilość porcji: 3-4
____________

3 papryki
100 g ryżu
1 cebula
1 łyżka oliwy
3 ząbki czosnku
szczypta chilli
szczypta kurkumy
½ łyżeczki curry
sól, pieprz
natka
____________

Ryż gotuję odrobinę krócej niż podano na opakowaniu. Do wody dodaję odrobinę kurkumy.

Cebulę i czosnek siekam i wrzucam na oliwę, duszę przez chwilę.

Do uduszonej cebuli dodaję podgotowany ryż, doprawiam curry, solą i pieprzem. Dodaję dużo natki.


Papryki przepoławiam, oczyszczam z gniazd nasiennych. Wnętrze smaruję odrobiną oleju i solę. Faszeruję ryżem.


Gotowe papryki zawijam w folię aluminiową i kładę na grillu. Na niezbyt mocno rozgrzanym ruszcie powinny piec się przez około 15 minut.