niedziela, 29 sierpnia 2010

Aromatyczny przecier pomidorowy


Ten przecier to w sumie gotowy sos pomidorowy, wystarczy dodać do makaronu i danie gotowe! Jest również doskonały do pizzy, zupy i innych pomidorowych dań. Przyprawiony czosnkiem, cebulą i tymiankiem... to właśnie te aromaty wypełniają od wczoraj moją kuchnię!  


Aromatyczny przecier pomidorowy

ilość porcji: około 14 słoiczków po 260 ml
____________

10 kg pomidorów (najlepiej odmiana Lima)
10 cebul
20 ząbków czosnku
20 listków laurowych
kilka ziaren pieprzu
sól
pieprz
10 g suszonego tymianku
____________

Czosnek i cebulę obieram. Pomidory i cebulę kroję na ćwiartki.

Pomidory, cebulę i połowę czosnku wrzucam do dużego garnka i zalewam 1/2 szklanki wody. 
Dodaję listki laurowe i ziarna pieprzu. 
Gotuję na małym ogniu około 3 godziny, mieszając, a następnie przecieram.

Do przecieru dodaję pozostały czosnek przeciśnięty przez praskę, przyprawiam solą, pieprzem i tymiankiem.
Gotuję aż przecier mocno zgęstnieje.

Gorący przecier przekładam do wyparzonych słoików, zakręcam. 
Pasteryzuję 20 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz