poniedziałek, 16 maja 2011

Biała kiełbasa zawijana w ser i boczek


Jak urozmaicić wielkanocne śniadanie? Może podać niebanalnie przygotowaną białą kiełbasę? Dla mnie ten przepis to strzał w dziesiątkę! I chociaż wiem, że nie należy on do tych lekkich i dietetycznych, to moja miłość do boczku zwycięża!




Biała kiełbasa zawijana w ser i  boczek 
ilość porcji: 6
____________

2-3 cebule
1 łyżka oliwy
pieprz
ostra papryka w proszku
½ łyżeczki oregano
½ łyżeczki majeranku
6 kawałków białej kiełbasy
6 plastrów wędzonego boczku
6 plastrów ostrego żółtego sera
½ litra bulionu
____________

Cebulę kroję w piórka, podduszam na oliwie aż stanie się szklista i zdecydowanie doprawiam.


Rozkładam plastry boczku, na każdym układam po plasterku sera, a na każdym porcję cebuli. 
Na końcu na każdej przygotowanej porcji układam po kiełbasce i mocno zwijam, spinając wykałaczką.

Tak przygotowane kiełbaski układam w żaroodpornym naczyniu, zalewam bulionem.

Piekę ok. 30-40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, aż staną się rumiane.

Podaję oczywiście z chrzanem!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz