sobota, 16 października 2010

Chleb dyniowy / Pumpkin bread


Dzisiaj piąta edycja Światowego Dnia Chleba. Pierwszy raz biorę udział w tym światowym blogowym wypiekaniu :-) Z tej okazji postanowiłam upiec szczególny dla mnie chleb. Chleb według przepisu, który na szczęście zdążyła mi przekazać moja kochana babcia.


Chleb dyniowy

ilość porcji: bochenek upieczony w tortownicy 24 cm

Metoda dla osób korzystających z pieczarki (tak maszyna do pieczenia chleba została nazwana w moim domu przez dzieci :-) 
____________

650 g mąki pszennej chlebowej
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli 
1 1/2 łyżeczki suchych drożdży 
170 ml mleka
1 łyżka oleju z pestek winogron

DODATKOWO:
300 g surowego, obranego miąższu dyni

DO POSYPANIA:
pestki dyni
białko jaja
____________

Dynię pokroiłam w kostkę, zalałam 2 łyżkami wody i gotowałam pod przykryciem do całkowitej miękkości. Przestudziłam. 
Wszystkie składniki wrzuciłam do maszyny i ustawiłam program zagniatający ciasto. Ciasto powinno być dość luźne, jednak nie za bardzo, dlatego czasami może być konieczne dosypanie odrobiny mąki, aby utworzyła się zgrabna kula wędrująca pomiędzy mieszadłami.

Po wyrobieniu ciasta (u mnie trwa to ok. 20 minut) pozostawiłam ciasto w maszynie do wyrośnięcia (ok. 1 godziny).

Po tym czasie z ciasta oddzieliłam niewielki kawałek do dekoracji, a pozostałe ciasto uformowałam w okrągły bochenek i przełożyłam do formy o średnicy 24 cm (wcześniej nasmarowałam ją tłuszczem i obsypałam mąką). Na wierzchu zrobiłam dekoracyjny węzeł, a aby go przykleić użyłam wody.

Następną godzinę bochenek wyrastał w piekarniku, gdzie dla podniesienia temperatury włączyłam światełko (to świetny sposób aby pieczywo dobrze wyrosło!)
Po tym czasie posmarowałam bochenek rozmąconym białkiem i posypałam pestkami dyni.

Piekałam pierwsze 15 minut w 210 stopniach i kolejne 25 minut w 170. Studziłam na kratce.

Pumpkin bread
____________

650 g strong bread flour
1 teaspoon sugar
1 teaspoon salt
1 ½ dried yeast
170 ml milk
1 tablespoon oil
300 g peeled pumpkin pulp

pumpkin seeds
egg white
____________

Chop the pumpkin into large pieces. Put into a large saucepan, add 2 teablespoons of water and cook until tender (about 30 minutes or more). Run it through a food processor to puree or mash by hand. Allow to cool. 

Put all ingredients into your bread machine and choose the dough program. The dough should be quite loose but silky and elastic. Add more flour if needed.

Allow your dough to prove in the machine for about 1 hour until doubled in size.

Now shape the dough into a ball and very gentle place it in a flour-dusted baking tin. Leave it to prove for a second time for 30 minutes to an hour until it has doubled in size once more.

Brush the top with the egg white and sprinkle with pumpkin seeds.

Bake in a pre-heated oven 210ºC for 15 minutes and then about 25 minutes in 170ºC until golden. Allow to cool.

World Bread Day 2010 - Roundup

5 komentarzy:

  1. Cudowny chlebek! Niesamowicie się cieszę, że do Ciebie trafiłam. nie wiedziałam , że prowadzisz bloga:) Bardzo lubię Twoje przepisy, a Twoja strona na Mniamie jest w moich ulubionych :) I oczywiście uwielbiam Twoje pierniczki - w tym roku ponownie zagniotłam na nie ciasto:)
    Robisz cudowne zdjęcia i cały blog jest cudowny:) pozwoliłam dodać sobie go do ulubionych :) Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję Ci Atinko za tak miłe słowa! Cieszę się bardzo, że do mnie trafiłaś :-)
    Pozdrawiam i biegnę do sklepu po składniki na pierniczki! Jutro przygotowuję ciasto!

    OdpowiedzUsuń
  3. Piekne zdjecie! I piekny chleb :) Pozwole sobie wykorzystac przepis niebawem (oczywiscie dodajac linka do Twojego wpisu :) ).

    Pozdrawiam serdezcnie!

    OdpowiedzUsuń
  4. wygląda pięknie, aż trudno się oprzeć pokusie :)

    OdpowiedzUsuń