niedziela, 10 października 2010

Cukinia faszerowana serem i grzankami

Cukinia to jedno z moich ulubionych warzyw. Może dlatego, że jest bardzo uniwersalna i doskonale sprawdza się w ciepłych przystawkach. W tej wersji robię ją często, dodając sery, które mam akurat pod ręką. Świetnie smakuje np. z fetą, najlepiej oryginalną grecką, ponieważ ten ser dodaje cukinii charakteru. Wersja z mozzarellą jest za to bardziej delikatna.






















Cukinia faszerowana serem i grzankami
ilość porcji: 2-4
____________

2 młode średnie cukinie
3 cebulki dymki
2 łyżki oliwy
1-2 łyżki koncentratu pomidorowego
sól, pieprz
zioła prowansalskie
ok. 100g sera mozarella (lub feta - najlepiej oryginalna)
trochę czerstwego chleba lub czerstwa bułka
____________

Cukinie przekroić wzdłuż i wydrążyć. Miąższ niezbyt drobno posiekać.
Dymki posiekać, podsmażyć na oliwie, dodać miąższ z cukinii i dusić przez 3 minuty.
Przyprawić koncentratem, ziołami, solą i pieprzem.

Ser oraz chleb (lub bułkę) pokroić w kostkę 1 cm (wystarczy garść takich grzanek), dodać do przygotowanego farszu, delikatnie wymieszać.

Połówki cukinii ułożyć w natłuszczonej formie żaroodpornej, lekko pososlić i skropić oliwą.

Nałożyć farsz i zapiekać około pół godziny w 180 stopniach.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz