Kiedy do mojej mamy przyjeżdża gromadka wnuków, na stole zawsze pojawiają się te racuchy. Dzieci je uwielbiają, a i dorośli zajadają z dużą przyjemnością. Ja przygotowuję je troszkę inaczej niż oryginalny przepis podaje, a mianowicie w pieczarce (maszynie do pieczenia chleba), dodaję też w połowie mąkę razową lub graham, żeby było nie tylko smacznie, ale i zdrowo.
Racuchy drożdżowe
ilość porcji:2-4
Metoda dla osób korzystających z pieczarki (tak maszyna do pieczenia chleba została nazwana w moim domu przez dzieci :-) Metoda tradycyjna - na stronie mniammniam.com
____________
3 jaja
350 g mąki (część może być pełnoziarnista)
320 ml mleka
1 1/2 łyżeczki drożdży instant
szczypta soli
1 łyżka cukru
3 jabłka
cukier puder lub miód
olej do smażenia
____________
Wszystkie składniki wrzucam do maszyny i wyrabiam rzadkie ciasto. Pozostawiam na godzinę do wyrośnięcia.
Jabłka obieram i kroję w niewielką kostkę, dodaję do ciasta.
Smażę na oleju na złoty kolor.
Podaję posypane cukrem pudrem lub polane miodem.
te racuchy są rewelacyjne:) Synek zajadał, aż mu się uszy trzęsły ...:) pozdrawiam
OdpowiedzUsuńCieszę się,że smakowały :)
Usuń