niedziela, 17 października 2010

Racuchy drożdżowe

Kiedy do mojej mamy przyjeżdża gromadka wnuków, na stole zawsze pojawiają się te racuchy. Dzieci je uwielbiają, a i dorośli zajadają z dużą przyjemnością. Ja przygotowuję je troszkę inaczej niż oryginalny przepis podaje, a mianowicie w pieczarce (maszynie do pieczenia chleba), dodaję też w połowie mąkę razową lub graham, żeby było nie tylko smacznie, ale i zdrowo.






















Racuchy drożdżowe
ilość porcji: 2-4
 
Metoda dla osób korzystających z pieczarki (tak maszyna do pieczenia chleba została nazwana w moim domu przez dzieci :-) Metoda tradycyjna - na stronie mniammniam.com
____________
 
3 jaja
350 g mąki (część może być pełnoziarnista)
320 ml mleka
1 1/2 łyżeczki drożdży instant
szczypta soli
1 łyżka cukru

3 jabłka
cukier puder lub miód
olej do smażenia
____________

Wszystkie składniki wrzucam do maszyny i wyrabiam rzadkie ciasto. Pozostawiam na godzinę do wyrośnięcia.
Jabłka obieram i kroję w niewielką kostkę, dodaję do ciasta.

Smażę na oleju na złoty kolor.

Podaję posypane cukrem pudrem lub polane miodem.

2 komentarze:

  1. te racuchy są rewelacyjne:) Synek zajadał, aż mu się uszy trzęsły ...:) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń