wtorek, 12 października 2010

Rösti z łososiem

Rösti to klasyczna potrawa pochodząca ze Szwajcarii. Przyrządza się ją najczęściej z podgotowanych wcześniej ziemniaków. Moja wersja powstaje z ziemniaków surowych. Te placuszki to świetna baza do wielu potraw, chociaż ja nabardziej lubię je z jogurtem i łososiem, jak w poniższym przepisie. Mogą jednak być z powodzeniem podawane np. do gulaszu i innych mięs lub z dodatkiem m.in. boczku, ziół i sera jako samodzielne danie.




















Rösti z łososiem
ilość porcji: 2-4
czas przygotowania: do 30 minut
____________

8 średnich ziemniaków
1 cebula
1 ząbek czosnku
2 jaja
1 łyżka kartoflanki
olej do smażenia
sól, pieprz
szczypiorek

szklanka gęstego jogurtu
100 g wędzonego łososia
koperek do dekoracji
____________

Ziemniaki ścieram na tarce o grubych oczkach, solę, odstawiam na chwilę.
Odciskam mocno w lnianej ściereczce.

Cebulę i czosnek siekam i podduszam na oleju.
Do ziemniaków dodaję jaja i mąkę, podduszoną cebulę, doprawiam solą, pieprzem i szczypiorkiem.
Formuję placuszki (np. za pomocą pierścienia) o grubości 5 mm, smażę na oleju na złoty kolor.
Placki dekoruję jogurtem, łososiem i koperkiem.

Placki można przygotować wcześniej, a przed podaniem podgrzać je (bez dekoracji z jogurtu i łososia) przez 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz