niedziela, 10 października 2010

Cukinia z czosnkiem i cytryną

To proste i szybkie danie zachwyca ze względu na dość nietypowe (dla naszego polskiego podniebienia) zestawienie smaków. Cytryna i czosnek to świetnie znany śródziemnomorski duet, tutaj w towarzystwie mojej ulubionej cukinii.

























Cukinia z czosnkiem i cytryną
ilość porcji: 2-4
____________

2 niewielkie cukinie
4 ząbki czosnku
3 łyzki oliwy
sól, pieprz
skórka z jednej cytryny
2 łyżki soku z cytryny
____________

Cukinię częściowo obieram (ścinam z niej skórkę zachowując odstępy), następnie kroję w plastry.

Czosnek kroję w cienkie płatki.

Przesmażam czosnek na oliwie, dodaję cukinię, i startą w wiórki skórkę cytrynową.
Smażę mieszając ok. 10 minut.

Doprawiam do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz