czwartek, 14 października 2010

Mufinki bakaliowe


Uwielbiam bakalie! Są zdrowe i dodają ciastom wyjątkowego charakteru! Aż miło odgryzać kolejne kęsy ciastka, kiedy w każdym kawałku można odkryć ciekawą niespodziankę w postaci rodzynki, czy orzecha. A w tych ciastkach niespodzianek mamy sporo :-)


Mufinki bakaliowe

Ilośc porcji: 18-24 sztuki
____________

SUCHE SKŁADNIKI:
225 g mąki zwykłej
55 g mąki razowej
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
 2 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika

MOKRE SKŁADNIKI: 
150 g masła
55 g brązowego cukru
3 łyżki miodu
185 ml mleka
2 jaja

DODATKI:
200 g suszonych owoców (rodzynki, żurawina)
130 g orzechów (włoskich, laskowych)
____________

Suszone owoce zalewam gorącą wodą, odstawiam na 10 minut i dokładnie odciskam.
Orzechy siekam.
Masło z dodatkiem cukru i miodu roztapiam.
Mleko mieszam z jajami.

Do miski przesiewam mąki, proszek, przyprawę. Dodaję orzechy i suszone owoce. Wlewam masło i mleko. Mieszam niezbyt starannie.

Foremkę mufinkową natłuszczam lub wykładam papierowymi foremkami. Napełniam ciastem do 3/4 wysokości (najlepiej robi się to za pomocą łyżki do lodów).

Piekę 20 minut w 220 stopniach.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz