sobota, 1 stycznia 2011

Kacza pierś z brzoskwinią

Pierwszy dzień roku powinien być wyjątkowo smaczny. Jeśli o to zadbamy, to jest duża szansa, że przez kolejne dni roku będziemy również ucztować! Naciągana teoria? Oczywiście! Ale nie zmienia to faktu, że jednak warto zacząć smacznie :-)
























Kacza pierś z brzoskwinią
ilość porcji: 2-4
____________


2 piersi z kaczki
puszka brzoskwiń
olej
sól, pieprz
½ łyżeczki przyprawy 5 smaków
łyżeczka zimnego masła
1 szklanka wywaru z warzyw
____________

Piersi myję, osuszam, usuwam pęstą ew. resztki piór. Skórę nacinam w kratkę, ale tak aby nie naciąć mięsa.
Na patelni rozgrzewam łyżkę oleju i smażę piersi na mocnym ogniu przez 8 minut skórą do dołu. Po tym czasie odlewam prawie cały wytopiony tłuszcz, mięso solę i pieprzę i ponownie kładę mięso na patelni. Tym razem smażę na mniejszym ogniu po 5 minut z każdej strony. Mięso zawijam w folię aluminiową i odkładam do ciepłego piekarnika.

Z patelni zlewam cały tłuszcz, dodaję szklankę lekkiego bulionu i szklankę zalewy z brzoskwiń. Redukuję sos i dodaję przyprawę 5 smaków. Wkładam pokrojone brzoskwinie, podgrzewam przez chwilę i dodaję masło. Kiedy się roztopi, sos jest gotowy.
Kaczkę kroję w plastry i polewam sosem. Układam na mięsie brzoskwinie.


Do tego świetnie pasuje marchew i pietruszka duszone w miodzie oraz pieczone ziemniaczki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz