wtorek, 10 kwietnia 2012

Mazurek kokosowy

Mazurek kokosowy

W tym roku chciałam do wypróbowanego już wielokrotnie duetu: Mazurka krówkowego i Mazurka czekoladowego dodać trzeci, różniący się w smaku od pozostałych. W rodzinie każdy ma już swojego faworyta, jednak wg mnie to właśnie Mazurek kokosowy jest najsmaczniejszy i na pewno zagości już na stałe w moim świątecznym menu!


Mazurek kokosowy

____________

KRUCHE CIASTO:
120 g masła
200 g mąki (może być graham)
szczypta soli
1 rozmącone jajko
2-3 łyżeczki wody
żółtko
skórka otarta z cytryny

MASA:

120 ml mleka
100 g masła
40 g cukru
1 ½ szklanki mleka w proszku
2/3 szklanki wiórków kokosowych

Wiórki i czekolada do dekoracji
____________

Kruche ciasto przygotowuję zazwyczaj w melakserze: do miski wrzucam pokrojone zimne masło i mąkę i dokładnie miksuję. Gdy są dobrze wymieszane, dodaję pozostałe składniki ciasta i miksuję tak długo, aż powstanie jednolita kula ciasta.

Gotowe ciasto zawijam w folię i chłodzę w lodówce ok. 30 minut.

Następnie z ciasta formuję spód mazurka. Można to tego użyć prostokątnej (25x25 cm) lub okrągłej blaszki wyłożonej pergaminem (należy pamiętać o zawinięciu brzegu ciasta w górę na ok. 2 cm). Można też wyciąć z ciasta dowolny wzór (np. jajka) i wykonać dekoracyjny brzeg, który przytrzyma na miejscu wylaną później masę.
Ciasto przyklejam na rozmącone białko.

Uformowane ciasto nakłuwam widelcem i wstawiam na 10 minut do lodówki.

Po tym czasie przykrywam je pergaminem, a na wierzchu rozsypuję suchą fasolę, która zapobiega rośnięciu ciasta w trakcie pieczenia.
Piekę 20 minut w 180 stopniach, a następnie zdejmuję pergamin, smaruję ciasto żółtkiem rozmąconym z odrobiną wody i piekę jeszcze 10 minut. Pozostawiam do ostygnięcia.

Do garnka wlewam mleko i gotuję przez chwilę z cukrem. Następnie dodaję mleko w proszku i kokos. Mieszam do połączenia składników i gotową masę wylewam na kruche ciasto. Dekoruję wiórkami kokosowymi i wiórkami gorzkiej czekolady.

10 komentarzy:

  1. Swietny! Mam w domu pewnego wielbiciela kokosu, wiec pewnie bylby zachwycony.

    OdpowiedzUsuń
  2. Za rok chyba zrobię kokosowy! :) Pięknie wygląda, a ja kokos uwielbiam:)
    Pozdrowienia:)

    OdpowiedzUsuń
  3. mmm uwielbiam kokos,idealny dla mnie.

    OdpowiedzUsuń
  4. Kokos bardzo lubię więc pewnie posmakowałby mi taki mazurek.

    OdpowiedzUsuń
  5. U mnie podobny był w zeszłym roku - mniam! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Właśnie szukam jakiegoś nowego przepisu na mazurek i trafiłam do Ciebie. Świetny przepis. Nie dopisałaś tylko co z masłem :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Faktycznie! Na pewno należy rozpuścić masło w mleku wraz z cukrem :-) Innego wyjścia nie ma!

      Usuń
  7. Witam cieplutko.
    Czy zamiast mleka w proszku mogę dodać śmietankę 36% ?
    Pozdrowienia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przyznam, że nie wiem :( Jednak mleko w proszku ma konsystencję proszku, a śmietanka jest płynna. Pewnie można to zamienić ale trzeba dobrać odpowiednie proporcje.

      Usuń