poniedziałek, 16 maja 2011

Mazurek krówkowy


To nasz ulubiony mazurek. Najbardziej czekają na niego oczywiście dzieci, i to nie tylko ze względu na smak, ale przede wszystkim ze względu na rozwijanie z papierków i podjadanie krówek  :-)


Mazurek krówkowy

____________

KRUCHE CIASTO:
120 g masła
200 g mąki (może być graham)
szczypta soli
1 rozmącone jajko
2-3 łyżeczki wody
żółtko

MASA:
400 g kruchych krówek
1 łyżka masła
4 łyżki śmietanki 30%

Migdały do dekoracji
____________

Kruche ciasto przygotowuję zazwyczaj w melakserze: do miski wrzucam pokrojone zimne masło i mąkę i dokładnie miksuję. Gdy są dobrze wymieszane, dodaję pozostałe składniki ciasta i miksuję tak długo, aż powstanie jednolita kula ciasta.

Gotowe ciasto zawijam w folię i chłodzę w lodówce ok. 30 minut.

Następnie z ciasta formuję spód mazurka. Można to tego użyć prostokątnej (25x25 cm) lub okrągłej blaszki wyłożonej pergaminem (należy pamiętać o zawinięciu brzegu ciasta w górę na ok. 2 cm). Można też wyciąć z ciasta dowolny wzór (np. jajka) i wykonać dekoracyjny brzeg, który przytrzyma na miejscu wylaną później masę. 
Ciasto przyklejam na rozmącone białko.

Uformowane ciasto nakłuwam widelcem i wstawiam na 10 minut do lodówki.

Po tym czasie przykrywam je pergaminem, a na wierzchu rozsypuję suchą fasolę, która zapobiega rośnięciu ciasta w trakcie pieczenia.
Piekę 20 minut w 180 stopniach, a następnie zdejmuję pergamin, smaruję ciasto żółtkiem rozmąconym z odrobiną wody i piekę jeszcze 10 minut. Pozostawiam do ostygnięcia.

Do garnka o gruby dnie wkładam krówki, masło i śmietankę. Rozpuszczam na maleńkim ogniu, ciągle mieszając.

Masę wylewam na ciasto i od razu dekoruję, bo szybko zastyga.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz