poniedziałek, 16 maja 2011

Mazurek czekoladowy


Ten mazurek to propozycja dla koneserów mniej słodkich ciast oraz miłośników czekolady w wydaniu bardziej wytrawnym. Dzieci mają do niego mały dystans, myślę jednak że można z powodzeniem dosłodzić masę, a zadowoli wtedy również najmłodszych.

Kruche ciasto jest identyczne jak do mazurka krówkowego, dlatego można za jednym razem przygotować spody do obu tych ciast.




















Mazurek czekoladowy
____________

KRUCHE CIASTO:
120 g masła
200 g mąki (może być graham)
szczypta soli
1 rozmącone jajko
2-3 łyżeczki wody
żółtko

MASA:
150 g gorzkiej czekolady
4 łyżki wody, 6 łyżek śmietanki 30%
2 łyżki masła

4 łyżki konfitury z płatków róż
orzechy włoskie
____________

Kruche ciasto przygotowuję zazwyczaj w melakserze: do miski wrzucam pokrojone zimne masło i mąkę i dokładnie miksuję. Gdy są dobrze wymieszane, dodaję pozostałe składniki ciasta i miksuję tak długo, aż powstanie jednolita kula ciasta.

Gotowe ciasto zawijam w folię i chłodzę w lodówce ok. 30 minut.

Następnie z ciasta formuję spód mazurka. Można to tego użyć prostokątnej lub okrągłej blaszki wyłożonej pergaminem (należy pamiętać o zawinięciu brzegu ciasta w górę na ok. 2 cm). Można też wyciąć z ciasta dowolny wzór (np. jajka) i wykonać dekoracyjny brzeg, który przytrzyma na miejscu wylaną później masę.
Ciasto przyklejam na rozmącone białko.

Uformowane ciasto nakłuwam widelcem i wstawiam na 10 minut do lodówki.

Po tym czasie przykrywam je pergaminem, a na wierzchu rozsypuję suchą fasolę, która zapobiega rośnięciu ciasta w trakcie pieczenia.
Piekę 20 minut w 180 stopniach, a następnie zdejmuję pergamin, smaruję ciasto żółtkiem rozmąconym z odrobiną wody i piekę jeszcze 10 minut. Pozostawiam do ostygnięcia.

W kąpieli wodnej rozpuszczam czekoladę z wodą, dodaję śmietankę i masło. Podgrzewam przez chwilę ciągle mieszając, aż masa będzie miała konsystencję lejącego miodu.

Na spodzie ciasta rozsmarowuję konfiturę różaną, na nią wylewam masę i od razu dekoruję orzechami, bo szybko zastyga.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz