sobota, 29 stycznia 2011

Kapuśniak



Za oknem nie wiadomo co. Niby zima, ale w sumie jesienna plucha. Brrr, aż się z domu wychodzić nie chce... W taki dzień to tylko dobra zupa może poprawić mi nastrój... na przykład kapuśniak!


Kapuśniak

ilość porcji: 4-6
____________

400 g kiszonej kapusty
1 cebula
1 ząbek czosnku
250 g kiełbasy (lub 150 g chudego wędzonego boczku)
2 łyżki oleju
2 liście laurowe
4 ziarna ziela angielskiego
kilka ziaren pieprzu
1 litr rosołu
1 duża marchew
1 duża pietruszka
pół selera
1 por
3 ziemniaki
1 łyżeczka majeranku
sól
ew.  łyżka masła, łyżka mąki
____________

Kapustę siekam, ale niezbyt dokładnie, zalewam 1 litrem wody, dodaję liście laurowe, ziele angielskie i pieprz. Gotuję, aż kapusta będzie miękka.

Cebulę i czosnek siekam, podsmażam na oleju z kawałkami kiełbasy lub boczku.

Warzywa obieram, kroję na mniej więcej równe kawałki, gotuję w rosole na miękko (ziemniaki dodając na końcu).

Łączę zawartość obu garnków, dodaję kiełbasę, majeranek, doprawiam solą i gotuję jeszcze ok. 10 minut.

Opcjonalnie z mąki i masła robię zasmażkę i dodaję do zupy.

3 komentarze: