czwartek, 10 lutego 2011

Zupa ogórkowa


Szybki i wielokrotnie sprawdzony przepis na wspaniałą zupę. Kiedyś nawet dostałam list z prośbą o ten przepis aż z Portugalii! Ogórki oczywiście dojechały tam z Polski, a dziewczyna pamiętała mój przepis, który podałam na stronie MniamMniam. 


Zupa ogórkowa

ilość porcji: 4
____________

5-6 kiszonych ogórków
1 marchew
2 łyżki masła
1 ½ litra wywaru warzywnego
4 ziemniaki
2 łyżki kwaśnej śmietany
koperek
sól, pieprz
____________

Ogórki (razem ze skórką) oraz marchew ścieram na tarce o dużych oczkach.
Na patelni rozpuszczam masło i wrzucam rozdrobnione warzywa. Duszę 10 minut.
W garnku zagotowuję wywar i dodaję do niego pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotuję 5 minut.
Do garnka dodaję podduszone ogórki i marchew, gotuję kolejne 10 minut, zdejmuję z ognia.

Zupę doprawiam solą i pieprzem. Jeśli jest niezbyt kwaśna, dodaję trochę soku, w którym kisiły się ogórki.

Śmietanę hartuję kilkoma łyżkami gorącej zupy, dokładnie mieszam i wlewam do garnka.

Podaję posypaną koperkiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz