Jak urozmaicić wielkanocne śniadanie? Może podać niebanalnie przygotowaną białą kiełbasę? Dla mnie ten przepis to strzał w dziesiątkę! I chociaż wiem, że nie należy on do tych lekkich i dietetycznych, to moja miłość do boczku zwycięża!
Biała kiełbasa zawijana w ser i boczek
ilość porcji: 6
____________
2-3 cebule
1 łyżka oliwy
pieprz
ostra papryka w proszku
½ łyżeczki oregano
½ łyżeczki majeranku
6 kawałków białej kiełbasy
6 plastrów wędzonego boczku
6 plastrów ostrego żółtego sera
½ litra bulionu
____________
Cebulę kroję w piórka, podduszam na oliwie aż stanie się szklista i zdecydowanie doprawiam.
Rozkładam plastry boczku, na każdym układam po plasterku sera, a na każdym porcję cebuli.
Na końcu na każdej przygotowanej porcji układam po kiełbasce i mocno zwijam, spinając wykałaczką.
Tak przygotowane kiełbaski układam w żaroodpornym naczyniu, zalewam bulionem.
Piekę ok. 30-40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, aż staną się rumiane.
Podaję oczywiście z chrzanem!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz