środa, 6 czerwca 2012

Ciasteczka francuskie z truskawkami



Jutro dzień wolny, można więc chwilkę spędzić w kuchni i przygotować dla najbliższych smaczne ciasteczka. Wiem, że to bomba kaloryczna, czasami jednak można, a nawet trzeba odpuścić sobie liczenie kalorii.


Ciasteczka francuskie z truskawkami

ilość porcji: 12 sztuk
____________ 

1 opakowanie ciasta francuskiego (ok. 300 g)
mała garść płatków migdałowych
3 jajka
120 g masła
2 limonki
2 łyżki cukru
12 dużych truskawek 
listki melisy do dekoracji
____________ 

Z ciasta odkrawam 12 długich pasków o szerokości 1 cm. Pozostałe ciasto dzielę na 12 prostokątów.
Każdy prostokąt smaruję po obwodzie roztrzepanym jajkiem, brzeg wylepiam zwiniętym w spiralkę paskiem ciasta, przyduszając w narożnikach widelcem. Dzięki temu powstanie brzeg, który zatrzyma zastygający krem. Jeszcze raz smaruję jajkiem brzegi ciastek, posypuję pokruszonymi migdałami.

Piekę ciastka w 200 stopniach przez ok. 15 minut, co jakiś czas przyduszając środek ciasteczek widelcem ponieważ potrafią się mocno wybrzuszać.

Przygotowuję krem: do miski wrzucam masło, dodaję sok i drobno posiekaną skórkę z limonki, cukier i rozmącone jajka. Stawiam miskę na garnku z wrzącą wodą i mieszam. Potrwa to troszkę, więc należy uzbroić się w cierpliwość. Kiedy masa zaczyna gęstnieć, zaczynam delikatnie ubijać. Kiedy krem jest już puszysty i gęsty, odstawiam go do wystygnięcia, wtedy jeszcze zgęstnieje.

Na każde ciastko wykładam porcję kremu, dekoruję truskawkami i melisą.

3 komentarze:

  1. Z truskawkami? Pychota! :))
    Pięknie wyglądają:)

    OdpowiedzUsuń
  2. wyglądają bardzo bardzo apetycznie. Mam w zamrażarce ciasto francuskie, więc może się skuszę:)

    OdpowiedzUsuń