poniedziałek, 14 września 2015

Fasolka szparagowa po francusku


W tym roku upajam się przyjemnością gotowania własnych warzyw! To niesamowite uczucie, kiedy na talerzu widzę własne ziemniaki, pomidory, fasolkę, ogórki itp. Kiedy warzywa są tak dobrej jakości i tak niesamowicie świeże, niewiele im potrzeba, aby przerodziły się w prawdziwą ucztę. Tak właśnie jest z tym przepisem na fasolkę - tylko cebula i 4 przyprawy, a efekt znakomity! Ważne jednak, aby dobrze zrumienić cebulę, bo to ona właśnie nadaje temu daniu charakter!


Fasolka szparagowa po francusku

ilość porcji: 2 / 4
_____________

500 g fasolki szparagowej
2 łyżki oliwy
1 cebula
sól
gałka muszkatołowa
sok z cytryny (ok. 1 łyżeczki)
natka pietruszki (ok. pół pęczka)
_____________

Fasolkę obieram (usuwam ogonki), gotuję w osolonej wodzie lub najlepiej na parze, tak aby pozostała jędrna.

Cebulę drobno siekam i podsmażam na oliwie na złoty kolor (to ważne, aby cebula była rumiana).

Odcedzoną fasolkę dodaję do cebuli, posypuję posiekaną natką, doprawiam gałką muszkatołową, solą i sokiem z cytryny.

Podsmażam jeszcze przez chwilę, tak aby fasolka także się lekko zrumieniła.

_____________

Podaję jako dodatek do mięs lub jako samodzielne danie w towarzystwie pieczywa.

4 komentarze:

  1. Świetna! Uwielbiam kombinować z fasolką. Wspaniale smakuje również z sosem sojowym i prażonym sezamem :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No tak, to faktycznie świetny zestaw, o którym zapomniałam! Dzisiaj sobie zrobię! Dzięki!

      Usuń
  2. Fasolka w Twoim wykonaniu wlasnie ta na zdjeciu - jest piekna i apetycznie wygladajaca..mieszkam w malym pueblu hiszpañskim, wiec zapomnijmy ososie sojowym i prazonym sezamie..ta, ktora widze na fotografii prosi sie o zjedzenie..

    OdpowiedzUsuń
  3. Robię już kolejny raz. Jest przepyszna.

    OdpowiedzUsuń