A oto wspomniany w przepisie Tarta z owocami przepis autorstwa Magdy z Mediolanu. W tarcie wykorzystałam właśnie ten syrop, który jest wg mnie genialny!
Gruszki w winie z mascarpone
ilość porcji: 4
____________
4 niezbyt dojrzałe gruszki
200 g cukru
200 g mascarpone
SYROP:
300 ml słodkiego wina
150 g cukru
gałązka rozmarynu
1 kawałek gwiaździstego anyżu
1 kawałek cynamonu
2 goździki
1 liść laurowy
kawałek suszonego strączka chili
____________
Zagotowuję pół litra wody z winem, cukrem i przyprawami.
Gruszki obieram, przepoławiam, wycinam gniazda nasienne.
Gotuję gruszki w płynie (około 20 minut). Studzę w płynie, wyjmuję.
Płyn przecedzam, redukuję na ogniu do konsystencji syropu. Studzę. Dodaję trzy łyżki syropu do mascarpone i mieszam.
Gruszki układam na talerzach, dekoruję serem, polewam syropem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz